Aa

Aa

Оболели од ретких болести препознати у систему социјалне заштите

Оболели од ретких болести препознати у систему социјалне заштите

Оболели од ретких болести препознати у систему социјалне заштите

Читај ми

Поводом обележавања међународног Дана ретких болести, помоћница министра у Сектору за социјалну заштиту Биљана Зекавица учествовала је на Округлом столу „Буџет за ретке болести: 10 година касније“, где је поручила да je Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања препознало значај повећања видљивости  оболелих од ретких болести у систему социјалне заштите.

 

Како је навела, улога система социјалне заштите управо и јесте да, кроз новчана давања, доступност услуга и других видова подршке, пружи помоћ онима којима је она неопходна. 

 

Помоћница министра рекла је да је досадашња сарадња Министарства са Националном организацијом за ретке болести Србије (НОРБС) била одлична и навела да ће, када се буде радило на доношењу нових и изменама старих прописа, њихови чланови бити укључени у те процесе. Истакла је да је да су у области социјалне заштите реализовани бројни састанци са удружењима лица оболелих од ретких болести на тему њихове укључености у систем, као и да се активно ради и на изналажењу најбољих решења у складу са тренутним могућностима.  

 

„Сарадња са НОРБС-ом и другим удружењима је од великог значаја за Министарство, јер управо они који се и сами сусрећу са ретким болестима, најбоље знају шта је све неопходно и на који начин Министарство може да им пружи адекватну помоћ“, навела је Зекавица.

 

Према њенима речима, сарадња је неопходна и ради проширења обима и унапређења услуга и права социјалне заштите, као што су туђа нега и помоћ, лични пратилац, услуге дневног боравка, пружање услуге интензивне подршке породицама оболелих, психолошко саветовање и друге.

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у наредном периоду радиће на изради и доношењу нове Стратегије социјалне заштите, на изради измена Закона о социјалној заштити, као и на изменама и допунама Правилника о ближим условима и стандардима за пружање услуга социјалне заштите.