Aa

Aa

Обезбеђивање поштовања, заштите и остваривања права жена са инвалидитетом задатак Министарства

Обезбеђивање поштовања, заштите и остваривања права жена са инвалидитетом задатак Министарства

Обезбеђивање поштовања, заштите и остваривања права жена са инвалидитетом задатак Министарства

Читај ми

Поводом завршетка Академије лидерства за жене са инвалидитетом, Мрежa из круга-Србија одржала је завршну конференцију којом је уједно најављено и обележавање Недеље жена са инвалидитетом која се ове године обележава под слоганом „МОЈ ЖИВОТ – МОЈЕ ПРАВО”.

 

Академија лидерства за жене са инвалидитетом реализована је уз подршку Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена, а полазнице Академије су 22 жене са инвалидитетом које су похађале двомесечни програм обуке на тему лидерства.

 

Завршној конференцији присуствовала је Марија Ристић Марков, шеф Одсека у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, која је подсетила да питања која се тичу положаја жена са инвалидитетом задиру у све области савременог живота и захтевају мултисекторску сарадњу. 

 

Задатак свих нас је да обезбедимо поштовање, заштиту и остваривање права жена са инвалидитетом, истакла је Ристић Марков. Представница Сектора за заштиту особа са инвалидитетом је нагласила да је Мрежа из круга један од 33 савеза чији рад Министарство подржава и исказала уверење да подршка ресорног министарства ни у наредном периоду неће изостати, већ ће бити још сврсисходнија и делотворнија.

 

Ристић Марков је истакла да ће, у циљу унапређења конкурсних процедура, а у складу са принципима родно одговорног буџетирања, Сектор за заштиту особа са инвалидитетом у оквиру конкурса које реализује, део средстава определити искључиво за подршку пројектима намењеним унапређењу положаја жена са инвалидитетом.

 

Уверена сам да ће полазнице Академије стечена знања применити у пракси, да ће овогодишњу Недељу жена са инвалидитетом обележити видљивост и да ће порука коју ћемо послати бити МОЈ ЖИВОТ – МОЈЕ ПРАВО да будем жена, да будем образована, да будем запослена, самостална и другачија, јер само тако можемо заједно допринети стварању друштва једнаких могућности и Србији без баријера, нагласила је Ристић Марков.

 

Недеља жена са инвалидитетом обележава се сваке године у периоду од 17. до 24. новембра, а манифестацију је 2013. године установила Мрежа из круга – Србија како би јавности указала на положај жена са инвалидитетом у друштву.