Aa

Aa

Обезбеђивање бољих услова живота за особе оболеле од дијабетеса

Светски дан дијабетеса

Обезбеђивање бољих услова живота за особе оболеле од дијабетеса

Читај ми

Светски дан дијабетеса обележава се у 160 земаља широм света, 14. новембра, на рођендан сер Фредерика Бантинга, који је заједно са Чалсом Бестом 1922. године открио инсулин.  „Медицинске сестре и дијабетес”  слоган је овогодишње кампање и има за циљ подизање свести о кључној улози коју медицинске сестре имају у пружању подршке људима који живе са дијабетесом. 

 

Влада Републике Србије почива на постулатима равноправности за све, са тежњом да створи модерно друштво у којем нема дискриминације. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања улаже максималне напоре са циљем да  унапреди  положај особа са инвалидитетом, настојећи да им омогући да обликујују, изражавају и реализују своје потребе, имају једнаке могућности и право на различитост.  

 

Активности које спроводи Министарство у партнерству са савезима удружења особа са инвалидитетом фокусиране су на унапређење квалитета живота особа са инвалидитетом,  јачање  капацитета и стварања могућности  за  њихово ефективно учешће и укљученост у све области друштвеног живота. Бројним конкурсима које Министарство спроводи  подржана је реализација великог броја догађаја током године које имају за циљ да олакшају и учине живот бољим особама које болују од дијабетеса.

 

Министарство има одличну сарадњу са републичким и покрајинским савезом.Они  окупљају велики број удружења која делују на локалном нивоу. Свима је један заједнички циљ - унапређење квалитета живота  оболелих од дијабетеса као и квалитета живота њихових породица, са фокусом на подизање здравствене културе, правилног лечења, бољег познавања саме болести , а самим тим и живота са њом.

 

 У сарадњи са Националном организацијом особа са инвалидитетом, Министартсво је покренуло Кампању „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА” како би се појединачне активности које се реализују ради унапређења положаја особа са инвалидитетом одвијале под заједничким слоганом и препознатљивим визуелним идентитетом, као што су постављање рампи на објектима јавне намене, реконструкција и опремање објеката и адаптација тоалета за особе са инвалидитетом, обележавање значајних датума инвалидског покрета, фото конкурс „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА” и друго. 

 

У оквиру кампање,  а поводом обележавања Светског дана дијабетеса, Национална организација особа са инвалидитетом Србије израдила је стикер за вибер и инстаграм.


 

* Кампања је представљена логотипом плавог круга који је усвојен 2007. године и који представља глобални симбол за свест о дијабетесу. Плави круг означава јединство глобалне дијабетесне заједнице као одговор на епидемију дијабетеса. 

Дијабетес  представља једну од најчешћих хроничних незаразних болести. Према подацима из 2019. Године  у Републици Србији од дијабетеса болује око 600.000 људи (8,2% популације), а од дијабетеса типа 2 болује више од 95 % од овог броја.