Aa

Aa

Обележно сећање на мисију шкотских жена и докторку Елсу Ингилс

Обележно сећање на мисију шкотских жена и докторку Елсу Ингилс

Обележно сећање на мисију шкотских жена и докторку Елсу Ингилс

Читај ми

Помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Милошевић предводио је церемонију полагања венаца и одавања почасти код Спомен – чесме „Црквенац“ у Младеновцу. 

 

У церемонији су такође учествовали и представници Министарства одбране и Војске Србије, председник Градске општине Младеновац, представници града Врања, амбасаде Аустралије, Велике Британије, Канаде и представници бројних удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, као и грађани.

 

После церемоније полагања венаца одржан је пригодан културно – уметнички програм, а присутним грађанима обратио се председник градске општине Младеновац и представница амбасаде Велике Британије.

 

Спомен – чесма „Црквенац“ у Младеновцу подигли су војници Моравске дивизије, у част болничке мисије Шкотланђанки које је предводила докторка Елси Ингилс. Пољска болница у тадашњем Младеновцу, у којој су радиле жене из свих крајева Британске  империје, других чланица Атланте и неутралне Холандије, била је једна од многих видова помоћи Србији у борби против епидемије пегавог тифуса. Болничке мисије су захваљујући самопожртвованом раду и храбрости, половином 1915. године, успеле да зауставе даље ширење заразе и омогуће Србији успешан наставак борбе за слободу.