Aa

Aa

Обележено 22 године од отмице десет српских радника копа „Белаћевац“

Обележено 22 године од отмице десет српских радника копа „Белаћевац“

Обележено 22 године од отмице десет српских радника копа „Белаћевац“

Читај ми

Поводом обележавања 22 године од отмице десет српских радника копа „Белаћевац“, код Обилића, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је да је ово веома тужан дан за Србију која никада не сме да заборави ниједну недужну жртву са Косова и Метохије.

 

"Тражећи тела недужно настрадалих Срба ми у ствари тражимо истину коју крију од нас. Ми желимо да знамо шта се то тачно десило 22. јуна 1998. године и од тога нећемо одустати никада. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања очувањем ратних војних меморијала жели да сачува српску традицију и подсети на херојство нашег народа и томе ће наставити да тежи и у будућности", рекао је Ђорђевић.

 

Како је министар навео, о свим злочинима које је српски народ преживео треба више да говоримо, не смемо да их заборавимо, већ да тежимо да се тако нешто никада не понови. 

 

„Српски народ је велики и уме да прашта, али никада не заборавља, а неправду у историји смо доживели безброј пута“, истакао је министар.

 

Припадници ОВК су у раним јутарњим часовима 22. јуна 1998. године истерали из аутобуса, којим су се превозили на посао, десеторо Срба – радника површинског копа "Белаћевац" Термоелектране Обилић, и одвели их у непознатом правцу.

 

Отети су Душан Ађанчић, Петар Ађанчић, Зоран Ађанчић, Мирко Буха, Драган Вукмировић, Жарко Спасић, Филип Гојковић, Мирослав Трифуновић, Србољуб Савић и Божидар Лемпић.

 

Киднаповање рудара са копа "Белаћевац" прво је у низу масовних киднаповања Срба на Косову и Метохији од припадника терористичке ОВК. У наредне две и по године киднаповано је око 1.000 Срба на Косову и Метохији, а судбина њих 532 ни данас није позната.