Aa

Aa

Обележeно 106 година од битке на Кајмакчалану

Обележeно 106 година од битке на Кајмакчалану

Обележeно 106 година од битке на Кајмакчалану

Читај ми

Полагањем венаца и одавањем почасти српским војницима у Егзоплатаносу и Алмопији, у Републици Грчкој, обележена је 106. годишњица битке на Кајмакчалану.

 

Држaвну церемонију крај споменика српским војницима у месту Егзоплатанос предводио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, који је захвалио грчком народу на помоћи српској војсци.

 

„Хвала грчком народу који је све ове наше муке проживео заједно са нама и помогао нам да угледамо Капију слободе, а онда и Ниш и Београд“, рекао је Капор. 

 

Пошту српским војницима у Егзоплатанусу одали су и конзул жеран Јасмина Милачић, као и заменик градоначелника овог места Христос Хаџијанидис, који је истакао важност окупљања на месту које је веома значајно за обе државе и изразио наду да ће се ова традиција и у будућности наставити.

 

На споменик Шумадијској дивизији, на месном гробљу „Свети Лазар“ у општини Алмопија, венац су положили државни секретари у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор и Зоран Антић, као и конзул жеран Јасмина Милачић.

 

Државни секретар Капор подсетио је на учешће младих војника у овој битки и на њихов допринос победи, попут Михајла Маџаревића, који је за храброст одликован Карађорђевом звездом и орденом Легије части. 

 

„Данас и убудуће ћемо причати и о Михајлу Маџаревићу и о свим другим најмлађим војницима, како бисмо очували сећање на њихово јунаштво“, навео је Капор. 

 

Венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, представници и студенти Криминалистичко-полицијског универзитета, студенти Војне академије и представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и Републичког фонда ПИО.

 

У име Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије плакету за нарочите заслуге и несебично залагање у области неговања традиција ослободилачких ратова Србије уручена је градоначелнику Христосу Бацису.