Aa

Aa

Обележeно 105 година од битке на Кајмакчалану

Обележeно 105 година од битке на Кајмакчалану

Обележeно 105 година од битке на Кајмакчалану

Читај ми

Полагањем венаца и одавањем почасти српским војницима, данас је у Егзоплатаносу и Алмопији, у Грчкој, обележена 105. годишњица битке на Кајмакчалану.

 

На споменик српским војницима у селу Егзоплатанос, венац је положио државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, који је истакао да су у борбама за освајање Кајмакчалана учествовале елитне јединице српске војске, као и да Кајмакчалан у српском народу носи назив Капија слободе.

 

На споменик Шумадијској дивизији, на месном гробљу „Свети Лазар“ у Алмопији, венац је положио државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, који је подсетио на једног од најмлађих јунака са Кајмакчалана, Михајла Маџаревића, који је за храброст одликован Карађорђевом звездом и орденом Легије части. Капор је нагласио важност неговања сећања на све јунаке са Кајмакчалана и да смо им вечно захвални за слободу у којој живимо. 

 

Венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, представници удружења опредељена за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, као и представници локалних грчких власти.

 

У име Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, захвалнице за нарочите заслуге и несебично залагање у области неговања традиција ослободилачких ратова Србије уручене су представницима Егзоплатаноса и Алмопије.

 

У Солуну ће сутра, у оквиру комплекса српског Војног гробља Зејтинлик, бити обележена 103. годишњица пробоја Солунског фронта.