Aa

Aa

Обележена годишњица од шестоаприлског напада на Београд

Обележена годишњица од шестоаприлског напада на Београд

Обележена годишњица од шестоаприлског напада на Београд

Читај ми

Поводом обележавања годишњице шестоаприлског напада на Београд и почетка II Светског рата у Југославији, уз поштовање свих мера заштите од корона вируса, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић у име Владе Републике Србије, положио је венац у Алеји страдалих у шестоаприлском бомбардовању Београда на Новом гробљу.

 

Поред министра Ђорђевића, венац је на Новом гробљу положио председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић, док су на споменик пилотима браниоцима Београда 1941, на Земунском кеју, венце положили министар одбране Александар Вулин, државни секретар Ненад Нерић и заменик градоначелника Града Београда Горан Весић.

 

 

На подручију Краљевине Југославије Други светски рат отпочео је бомбардовањем Београда, 6. априла 1941. године. За време масовног бомбардовања југословенских градова на хиљаде цивила је изгубило живот, а дошло је и до значајних материјалних разарања, попут уништења привредних, образовних, здравствених и културних здања.

 

У Алеји страдалих у шестоаприлском бомбардовању која се налази на Новом гробљу у Београду, укупно је сахрањено 1992 суграђана. Од тог броја идентификовано је 631 лице. Неидентификовано је остало 909 мушкараца, 393 жене и 59 деце.