Aa

Aa

Обележена годишњица Кајмакчаланске битке

Обележена годишњица Кајмакчаланске битке

Читај ми

КАЈМАКЧАЛАН - На Кајмакчалану је данас одржана комеморативна свечаност поводом годишњице Кајмакчаланске битке, септембра 1918. године, а делегацију је у име Владе Србије предводио државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић.


Србија данас одаје почаст и дужно поштовање див јунацима, херојима, српском сељаку и српском војнику који је у најтежим временским условима учинио да дође до пробоја Солунског фронта, и незадрживо се крене ка Србији, рекао је Поповић.

"Данас би ми потомци тих јунака желели да будемо као они, да будемо бар мало велики, да и покољења која долазе после нас буду то исто. Да воле своју земљу, да воле Србију, и да јој увек притекну у помоћ када јој је тешко'', рекао је Поповић на скупу код спомен костурнице.

Комеморација је одржана у наставку Програма " Славом овенчани прецима" поводом искрцавања српске војске на Крф и пробоја Солунског фронта, саопштило је Министарство за рад.

Битка на Кајмакчалану, највишем врху планине Ниџе на граници Македоније према Грчкој, у оквиру пробоја Солунског фронта, вођена је од 12. до 30. септембра 1918. године.

На Кајмакчалану је подигнута спомен капела где се налази и урна у којој је сахрањено срце доктора Арчибалда Рајса. Уз цркву стоји и костурница у којој се налазе остаци палих бораца, подсећа се у саопштењу.

Делегацију Војске Србије предводио је генерал-потпуковник Јовица Драганић, а полагању венаца и одавању почасти присуствовали су представници амбасаде Србије у Македонији и конзулата у Солуну.