Aa

Aa

Обележена 79. годишњица пробоја Сремског фронта

Обележена 79. годишњица пробоја Сремског фронта

Обележена 79. годишњица пробоја Сремског фронта

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић предводио је државну церемонију полагања венаца и одавања почасти, поводом обележавања 79. годишњице пробоја Сремског фронта, која је одржана у Спомен – комплексу „Сремски фронт“ Адашевци код Шида.

 

,,Данас смо се сабрали овде у Адашевцима код Шида, да обележимо један од најважнијих датума наше државе и народа у Другом светском рату, 79. годишњицу пробоја Сремског фронта, чиме је дефинитивно сломљен отпор нацистичке Немачке и фашистичких снага на тлу Југославије, као и њихових усташких сарадника оличених у геноцидној творевини названој НДХ. Дошли смо и да се поклонимо сенима свих изгинулих бораца – партизана и црвеноармејаца у пробоју Сремског фронта и да одамо почаст свим борцима, који су дали своје животе у завршним операцијама за ослобођење земље од окупатора. Самосвест и зрелост, једног друштва и нације, огледа се поред осталог и у спремности и способности, да чува сећање, на важне историјске догађаје и личности, као и да промишља и вреднује њихова дела и достигнућа. Ниједан народ, као наш, није доживео у 20. веку, толико смрти и нестајања, да слободно можемо рећи, да  је највећи геноцид,  извршен управо над нашим народом“, рекао је Антић.

 

Антић је додао да сећања на славну прошлост треба неговати и чувати, како би неке нове генерације младих имале чиме да напајају своју патриотску и родољубиву свест, бранећи се од неправди и зла сваке врсте.

 

,,На нама је сада, да националним и државним јединством, огромним радом и напорима, залагањем, великим трудом и новом енергијом, поколењима оставимо снажнију, бољу, јачу, моћнију и модернију Србију и да тиме покажемо, да, жртве које су  дате у борбама на Сремском фронту и  у борби нашег народа за слободу у Другом светском рату нису биле узалудне“, поручио је државни секретар.

 

Венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Аутономне Покрајине Војводине, Сремског управног округа, Сремске Митровице, Општине Шид, ОШ „Сремски фронт“, СУБНОР-а, као и делегације удружења бораца и ветеранских удружења,  удружења грађана и представници дипломатског кора у Србији.