Aa

Aa

Обележена 76. годишњица пробоја „Сремског фронта“

Обележена 76. годишњица пробоја „Сремског фронта“

Обележена 76. годишњица пробоја „Сремског фронта“

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Миодраг Капор предводио је државну церемонију полагања венаца поводом обележавања 76. годишњице пробоја „Сремског фронта“ у спомен комплексу „Сремски фронт“ код места Адашевци у општини Шид.           

 

Организатор церемоније је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. 

 

Поред државног секретара венце су положили представници Министарства одбране и Војске Србије, Покрајинске владе, општине Шид, дипломатског кора, ОШ „Сремски фронт“, СУБНОР-а  и других удружења и грађани. 

 

Пуних стотину седамдесет пет дана, од 21. октобра 1944. до 12. априла 1945. године вођена је битка у којој је са обе стране учествовало око две стотине педесет хиљада војника. Уз јединице Југословенске Армије, учествовале су и трупе Црвене армије и Бугарске Народне Армије, као и Бригада „Италија“.

У тешким и крвавим борбама, на снегу и ветру, погинуло је око тринаест и по хиљада југословенских војника, углавном младића из Србије и Црне Горе, хиљаду сто припадника Црвене Армије, шест стотина тридесет припадника Бугарске Народне Армије и стотину шездесет три Италијана из састава југословенских јединица.

На страни непријатеља, погинуло је око тридесет хиљада војника.

Важно је нагласити да је пробој Сремског фронта означио и окончање Другог светског рата на територији Републике Србије.