Aa

Aa

Обележена 75. годишњица од ослобођења Београда у Другом светском рату

Обележена 75. годишњица од ослобођења Београда у Другом светском рату

Обележена 75. годишњица од ослобођења Београда у Другом светском рату

Читај ми

Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић предводио је државну церемонију полагања венаца на Гробљу ослободилаца Београда, поводом обележавања 75. годишњице од ослобођења Београда у Другом светском рату и том приликом поручио да оне које су се борили за нашу слободу никада не смемо да заборавимо.

 

Министар је истакао да се ресорно министарство активно залаже да очува успомене на све жртве које су дале своје животе за нашу бољу будућност, бринући пре свега о заштити војних меморијала и споменика и обележавањем битних датума.

 

„Верујем да ћемо овакве годишњице увек обележавати и да ће наш пример следити и будуће генерације, јер то је најмање што су заслужили они који су нама данас омогућили слободу“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар је подсетио и да је Гробље ослободилаца Београда недавно добило нови изглед, односно да је сада обасјано тробојном расветом у бојама српске заставе. Како је рекао, декоративно осветљење над заједничким гробницама представља допринос обележавању овог знаменитог јубилеја и традиционално добрих руско - српских односа.

 

„Верујем да ће сви наши меморијали у скоријем времену добити изглед сличан овоме и да ћемо као народ бити поносни, јер ће то показати нашу одговорност, бригу и очување сећања на све оне који су дали животе за нашу земљу, не само у Другом светском рату, већ и у Првом светском рату и ратовима деведесетих, ", истакао је министар.

 

Градоначелник Београда Зоран Радојичић навео је да иако је прошло 75 година од ослобођења Београда у Другом светском рату још увек се сећамо дивних људи који су дали своје животе за слободу коју данас имамо.

 

Подсетио је да је око 3.000 наших бораца погинуло, као и око 1.000 бораца Црвене армије.

 

"Ово је моменат да се поново сетимо и наших савезника, који су нам помогли у том тешком тренутку да заједно омогућимо победу над мрачном силом која се била надвила над светом и Европом", казао је градоначелник.

 

Поред министра Ђорђевића венце су положити представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београдa, СУБНОР-а Србије, као и представници амбасада Руске Федерације, Белорусије, Азербејџана и Казахстана у Републици Србији.