Обележена 631. годишњица од боја на Косову

Обележена 631. годишњица од боја на Косову

Обележена 631. годишњица од боја на Косову

Читај ми

Изасланик председника Републике Србије, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић предводиo je државну церемонију полагања венаца и одавања државних и војних почасти поводом обележавања 631. годишњице од боја на Косову која се одржалa 28. јуна 2020. године, код Споменика косовским јунацима у Крушевцу.

 

„Видовдан је велики празник, симбол српског народа и српства, симбол отпора према туђину, али и симбол храбрости и витештва. Наша дужност и обавеза је да чувамо успомену на те дане. Данас желим да пошаљемо поруку целом свету да је Србија свуда где је њен народ и да о свим Србима брине где год да се они налазе“, рекао је Ђорђевић. 

 

Организатор комеморативне свечаности је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Градом  Крушевцом.

 

Приликом посете Крушевцу министар Ђорђевић, заједно са директором Безбедносно-информативне агенције Братиславом Гашићем положио је камен темељац за нови Храм који се посвећује Св. Великомученику Кнезу Лазару  у оквиру Касарне. 

 

 

28. јун - Видовдан је државни празник који се радно обележава у спомен на Косовску битку, а на основу одредаба Закона о државним и другим празиницима у Републици Србији („Службени гласник Републике Србије“, бр. 43/2001 и 101/2007).

 

Бој на Косову, који се одиграо 28. (15.) јуна 1389. године на Газиместану у колективном сећању српског народа симболизује слободу, отпор туђину, неговање патриотизма, националног бића, витештва и херојства. 

 

Тај догађај био је прекретница у националној историји после периода успона под владарима из династије Немањић.

 

Споменик косовским јунацима представља симбол Крушевца. Споменик је дело српског вајара Ђорђа Јовановића. Откривен је 28. јуна 1904. године, у оквиру прославе стогодишњице Првог српског устанка, у присуству краља Петра Првог  Карађођевића.

 

На врху споменика налазе се Бошко Југовић и вила. На источној и западној страни, у два рељефа, приказани су епско причешће српске војске пред Косовску битку и погибија султана Мурата. На северној страни споменика је грб државе Немањића и 1389. - година одигравања битке на Косову. На западној - грб цара Душана и година откривања споменика 1904. На источној - грб кнеза Лазара и посвета "Српство косовским јунацима" са ловоровим венцем и палмовом гранчицом у подножју, док је на јужној страни грб Краљевине Србије из 1888. и година проглашења Србије краљевином 1882. Мотиви на огради од ливеног гвожђа око споменика представљају стилизоване косовске божуре.