Aa

Aa

Oбележена 216. годишњица од боја на Мишару

Oбележена 216. годишњица од боја на Мишару

Oбележена 216. годишњица од боја на Мишару

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор предводио је, у име Владе Републике Србије, државну церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања  216. годишњице од боја на Мишару у месту Мишар крај Шапца. 

 

Венце код споменика Карађорђу и Мишарским јунацима положила је и делегација Министарства одбране и  Војске Србије, начелник Мачванског управног округа Владан Красавац, градоначелник Шапца др Александар Пајић, многобројна удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

 

Бој на Мишару, који се одиграо 13. августа 1806. године, представљао је једну од најзначајнијих победа устаника над јединицама регуларних оружаних снага Отоманског Царства. Предвођени вождом Карађорђем и истакнутим устаничким првацима шабачког и ваљевског краја, Срби су том приликом однели бриљантну победу која је учврстила положај устаника и драматично угрозила статус Турака у оквиру Београдског пашалука.

 

У самом центру села Мишар код Шапца 1906. године, поводом обележавања јубиларне стоте годишњице боја на Мишару, подигнут је споменик, а у наредном периоду и здање музеја са поставком која приказује сам бој, догађаје који су му претходили, знамените учеснике ове велике битке, као и његове последице.