Aa

Aa

Oбележена 213. годишњица од Боја на Мишару

Oбележена 213. годишњица од Боја на Мишару

Oбележена 213. годишњица од Боја на Мишару

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић предводио је државну церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања 213. годишњице од Боја на Мишару у селу Мишар крај Шапца. 

 

Венце код споменика Карађорђу и Мишарским јунацима положили су и представници Министарства одбране и  Војске Србије, града Шапца као и удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Бој на Мишару, који се одиграо 13. августа 1806. године, представљао је једну од најзначајнијих победа устаника над јединицама регуларних оружаних снага Отоманског Царства. Предвођени вождом Карађорђем и истакнутим устаничким првацима шабачког и ваљевског краја, Срби су том приликом однели бриљантну победу која је учврстила положај устаника и драматично угрозила статус Турака у оквиру Београдског пашалука.

У самом центру села Мишар код Шапца 1906. године, поводом обележавања јубиларне стоте годишњице боја на Мишару, подигнут је споменик а у наредном периоду и здање музеја са поставком која приказује сам бој, догађаје који су му претходили, знамените учеснике ове велике битке, као и његове последице. Витки споменик, укупне висине 6,33 метара, који се завршава скулпторалном композицијом двоглавог орла, подигнут је средствима Дриносавског кола јахача „Кнез Михаило“.

Године 2006, поводом обележавања јубиларне 200. годишњице боја на Мишару, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања по пројекту стручњака Завода за заштиту споменика културе - Ваљево омогућило је свеобухватну обнову самог споменика, здања музеја, као и сеоске школе у Мишару.