Aa

Aa

Обележена 123. годишњица смрти краља Милана Обреновића

Обележена 123. годишњица смрти краља Милана Обреновића

Обележена 123. годишњица смрти краља Милана Обреновића

Читај ми

У организацији Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Србије у манастиру Крушедол обележена је 123. годишњица смрти краља Милана Обреновића. Државну церемонију одавања почасти краљу Милану предводио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дејан Антић.

 

"Данас се сећамо једног од најзначајнијих владара из династије Обреновић чијим је заслугама Србија постала међународно призната држава. Сећамо се великог краља Милана, ослободиоца Ниша, Пирота, Лесковца, Топлице и Врања, чијом је промишљеном политиком српска држава сачувала тековине успеха српског војника из рата са Турцима 1877/1878, и добила ранг Краљевине" - рекао је државни секретар Антић.

 

Антић је истакао и улогу краља Милана у процесу реформисања старе српске војске. "Да није било модернизације српских оружаних снага коју је краљ Милан као командант активне војске Србије спровео на самом заласку 19. века, засигурно не би било онако брилијантних успеха српског официра и војника у Балканским ратовима и Великом рату. Зато данас одајемо признање краљу Милану на његовој мудрој политици која је малу Кнежевину Србију трансформисала у респектабилан војни и политички фактор на Балкану и која је поставила темеље за наставак борбе за национално ослобођење и уједињење. Имајући то у виду слободно можемо рећи да и данас државно руководство Републике Србије на челу са председником Вучићем својим активностима готово свакодневно доказује да не заборавља дела краља Милана Обреновића и да наставља курс његове мудре и визионарске политике, а то је политика очувања државне независности и целовитости, привредно-економског развоја и војног јачања Србије" - истакао је Антић.

 

Обележавању 123. годишњице смрти краља Милана Обреновића у манастиру Крушедол присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије, представници Покрајинског секретаријата за културу, општине Ириг као и Удружења грађана која негују традиције ослободилачких ратова Србије.