Обележена 119. годишњица смрти краља Милана Обреновића

Обележена 119. годишњица смрти краља Милана Обреновића

Обележена 119. годишњица смрти краља Милана Обреновића

Читај ми

Ириг, Крушедол – Државна церемонија поводом обележавања 119. годишњице смрти краља Милана Обреновића одржана је 11. фебруара 2020. године код гроба краља Милана Обреновића који се налази у манастиру Крушедол на Фрушкој гори. Том приликом државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Светозар Алексов положио је венац и одао почаст. 

 

Организатор државне церемоније је Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Поред државног секретара, венце су положили представници Министарства одбране и Војске Србије, Покрајинског секретаријата за кулутуру, јавно информисање и односе с верским заједницама, Општине Ириг, удружења и грађани. 

 

Краљ Милан Обреновић владао је Србијом од 1868. до 1889. године. Током тог периода вођено је више ослободилачких ратова, а Србија је стекла међународно признање одлукама берлинског конгреса од 13. јула 1878. године. Краљ Милан умро је у Бечу 11. фебруара 1901. године, а сахрањен је у гробници која се налази у манастиру Крушедол на Фрушкој Гори.