Aa

Aa

Обележена 108. годишњица победе Топличког Гвозденог пука на реци Дрини

Обележена 108. годишњица победе Топличког Гвозденог пука на реци Дрини

Обележена 108. годишњица победе Топличког Гвозденог пука на реци Дрини

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор положио је венац на спомен - обележје „Гвоздени крст Гвозденог пука“, Лиманска ада на обали реке Дрине код места Бадовинци у општини Богатић.

 

Венце су положили и начелник Мачванског управног округа, представници града Прокупља, општине Богатић, МЗ Бадовинци, потомци ратника Косаничког батаљона 2. Толпичког пука и многобројна удружења за неговање традиција Великог рата.

 

Након протоколарних обраћања одржан је пригодан културно уметнички програм.

 

 

Мало позната а веома важна победа српске војске, током које је потучена и десеткована 79. хрватска регимента "Бан Јелачић", а која се десила између Церске и Колубарске битке. Аустроугарска армија отпочела је 7. септембра 1914. године јаку артиљеријску паљбу по положајима српске војске дуж тока реке Дрине, од Вишеграда до ушћа у Саву, као припрему за поновну агресију на Србију. 

 

Као претходница 5. непријатељске армије, 79. регимента „Бан Јелачић“, из правца села Међаши у Семберији, бројним понтонским чамцима кренула је у десант преко реке. До свитања  битка је завршена борбом прса у прса и тоталним поразом агресорских снага. По завршетку битке послат је извештај команди Моравске дивизије, генералу Илији Гојковићу и војводи Степи Степановићу следећег садржаја: “ Аустроугарска 79. регимента „Бан Јелачић“ више не постоји.“