Aa

Aa

Обележена 105. годишњица смрти др Елизабет Рос

Обележена 105. годишњица смрти др Елизабет Рос

Обележена 105. годишњица смрти др Елизабет Рос

Читај ми

Крагујевац – Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Светозар Алексов положио је венац и одао почаст на гробу др Елизабет Рос, а поводом 105. годишњице од њене смрти.  

 

Церемонија је била уприличена 14. фебруара 2020. године на Варошком гробљу у Крагујевцу. Венце је поред представника Града Крагујевца, положио и амбасадор Велике Британије, амбасадор Аустралије, представник амбасаде Канаде, делегација Црвеног крста, удружења и грађани.

 

Током 1914. и 1915. године од епидемије тифуса је у Србији умрло 35.000 војника и између 100.000 и 200.000 цивила. Кад је епидемија узела маха, Србија је затражила помоћ савезника. Стигло је 200 лекара и 500 медицинских сестара. У помоћ су похрлиле и хуманитарне и медицинске мисије, нарочито из Велике Британије са претежно женским особљем. 

 

Др Елизабет Рос је рођена 14. фебруара 1878. године у Лондону, а највећи део живота је провела у градићу Тејн, на северу Шкотске. По доласку у Крагујевац др Елизабет Рос је затекла око 1.000 болесника, а сви лекари и болничарке су или умрли или лежали међу пацијентима. Само недељу дана по доласку у Крагујевац и она је почела да осећа прве знаке тифуса. Радила је сама у тешим условима остајући са болесницима све док је могла да стоји на ногама. После 13 дана борбе са тифусном грозницом умрла је 14. фебруара 1915. године. Сахрањена је на Варошком гробљу у Крагујевцу. Поред ње су сахрањене још две њене колегинице из Британске хуманитарне мисије. На споменику је уклесано: „Овде лежи др Елизабет Рос“, а испод је ћириличним писмом записано „Народу сте српском даровали срце“.