Aa

Aa

Обележена 105. годишњица од Церске битке у Текеришу

Обележена 105. годишњица од Церске битке у Текеришу

Обележена 105. годишњица од Церске битке у Текеришу

Читај ми

„Неправда која се Србима наносила кроз историју заправо је везивно ткиво за јединство и истрајност нашег народа у борби за правду, тај пети елемент који је омогућио чудо библијских размера толико много пута у историји српског народа и државе: у надмоћи малог Милоша над великим Муратом, у победи малог Карађорђа над великим Дахијама, па и у тријумфу малог Степе Степановића над великим Фрањом Јосифом“, поручио је, у име Владе Србије, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић поводом обележавања 105. годишњице од Церске битке, у оквиру  спомен - комплекса „Церска битка“ у месту Текеришу. 

 

Како је министар истакао, Церска битка, након које је командант друге српска армије генерал Степа Степановић награђен чином војводе, означава убедљиву победу српске војске и сматра се првом победом савезника у Првом светском рату. Српски губици износили су између 3 и 5 хиљада мртвих и 15000 рањених војника, док су непријатељски губици били вишеструко већи: између 6 и 9 хиљада мртвих, 30000 рањених и 4500 заробљених војника, а том приликом заплењен је и велики део аустроугарске ратне опреме, оружја и муниције. 

 

„Када смо најповређенији, управо тада смо најјачи и тада најлакше долазимо до тријумфа. Некоме ко гледа са стране, те наше победе изгледају као право чудо. Међутим, ми смо само непобедиви у правичности“, рекао је министар и додао да је и друга величанствена победа српске војске у знаменитој Колубарској бици, позната и као Сувоборска битка, вођеној у новембру и децембру 1914. године доказ да победа на Церу није била случајност или пука ратна срећа.

 

Ђорђевић је нагласио и да је српски народ у 20. веку увек био на правој страни, као и да се избор који је чинио у прошлости углавном ослањао на његову дугу слободарску традицију. 

 

„Чудо на Церу“ зато није никакво чудо. Српска победа се морала догодити, без обзира на предности непријатеља у људству и опреми. И зато сам уверен да ће Срби и Србија бити на правој страни историје и у 21. веку. Неопходно је само да будемо јединствени“, закључио је министар.