Aa

Aa

Обележена 101. годишњица ослобођења Ковина у Првом светском рату

Обележена 101. годишњица ослобођења Ковина у  Првом светском рату

Обележена 101. годишњица ослобођења Ковина у Првом светском рату

Читај ми

У оквиру обележавања 101. годишњице ослобођења Ковина у Првом светском рату државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Светозар Алексов, на позив општине Ковин, положио је венац на Споменик мира и разумевања који је подигнут на градском гробљу

Организатор церемоније полагања венаца је Општинска управа Ковин. 

 

Поред државног секретара венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, општине Ковин, представници образовних установа, амбасада Аустрије и Мађарске, представници културних и просветних установа општине Ковин, политичке странке, као и удружења опредељена за неговање ослободилачких ратова Србије.

 

Настанак Војничког гробља у Ковину претходила је огорчена битка за Смедерево, уз велике обостране губитке. Смедерево су заузеле аустро-угарске и немачке трупе, а Српска војска била је принуђена на повлачење према Младеновцу и даље ка Косову.

Сви рањеници из ове битке пребачени су у Ковин и смештени у импровизовану болницу Црвеног крста, некадашњу касарну. Они који су преминули од рањавања, по наредби команданта аустро-угарских војних снага, сахрањени су са погинулим аустро-угарским војницима на Ковинском гробљу.