Обележен Светски дан борбе против мултипла склерозе

Обележен Светски дан борбе против мултипла склерозе

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић присуствовао је обележавању Светског дана борбе против мултипла склерозе и симболичној штафети у пливању  у оквиру кампање „Уђи у Мој Свет“, у којој су учествовали оболели од мултипла склерозе, доктори и познате личности и поручио да ће увек пружати подршку оваквим манифестацијама.

 

Министар Ђорђевић изјавио је да Влада Србије активно ради на побољшању услова живота особа са инвалидитетом и омогућава њихову равноправност, недискриминацију и пуно учешће у друштву.

 

„Сви политички напори председника Александра Вучића и Владе Републике Србије усмерени су ка стварању једнаких прилика за све њене грађане. Успоставили смо ефикаснију и транспаретну расподелу финансијских средстава, а самим тим и већу контролу, јер желимо да сви они којима је помоћ потребна исту и добију као и да спречимо сваки вид злоупотребе“, рекао је Ђорђевић и подсетио да је и на обележавању Међународног дана особа са инвалидитетом 3. децембра председник Александар Вучић поручио да ће, уколико средства која додели Министарство Савезима буду утрошена наменски и транспарентно, буџет за подршку особама са инвалидитетом из године у годину бити све већи.

 

Министарство је на Програмском конкурсу за унапређење положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији у 2018. години Друштву мултипле склерозе Србије које у свом саставу има 15 локалних удружења и Друштву мултипле склерозе Војводине које у свом саставу има 14 локалних удружења одобрило средства у укупном износу од 17.072.283,00 динара, што је у односу на 2017. годину у којој су за наведене намене издвојена средства у износу од 14.735.900,00 динара за око 3.000.000,00 динара више.

 

Ове године Република Србија обезбедила је већа средства за унапређење услова живота особа са инвалидитетом у односу на прошлу годину, односно око 1,7 милијарди динара.

 

Међународна Федерација Мултипле Склерозе од 2009. године, сваке последње среде у мају, организује Светски дан мултипле склерозе на глобалном нивоу у сарадњи с националним друштвима мултипле склерозе у преко 170 земаља у свету, а једна од њих је и Србија.

 

Мултипла склероза је хронична, прогресивна болест централног нервног система и повлачи за собом промену слике о себи, односа са породицом, пријатељима, колегама. Процењује се да у Србији има преко 7.000 оболелих.

 

Обележавању Светског дана борбе против мултипла склерозе присуствовали су в.д. помоћника у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић, председница Друштва мултипла склерозе Србије Јасмина Брајковић и секретар Друштва мултипла склерозе Србије Весна Савић.