Aa

Aa

Обележен Mеђународни дан сећања на жртве Холокауста

Обележен Mеђународни дан сећања на жртве Холокауста

Обележен Mеђународни дан сећања на жртве Холокауста

Читај ми

Изасланик председника Републике Србије, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић предводио је централну државну церемонију поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста и уз пуне војне и државне почасти положио венац код Споменика жртвама геноцида у Другом светском рату који се налази у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту у Београду. 

 

Mинистар Ђорђевић истакао је да се овог 27. јануара обележава тачно седам и по деценија од ослобођења јеврејских затвореника из Аушвица од стране совјетске Црвене армије 1945. године. 

 

„У Холокаусту је на монструозан начин убијено шест милиона припадника јеврејске вере и националности. Нацистички пројекат „германског натчовека“ неславно се завршио у бујици Волге код Стаљинграда, под ледом око Лењинграда, у блату Курска и у подножју наших планина“, рекао је Ђорђевић.

 

Он је истакао да нацисти, у крајњем исходу и упркос свему, нису успели да униште ни јудеохришћански идентитет великог немачког народа.

 

„Велика већина припадника немачког народа, а нарочито њихове политичке елите, изражавају жаљење због несреће коју су проузроковали у Другом светском рату, указују дужно поштовање жртвама и искрено саосећају у болу потомака жртава Холокауста. Тај идентитет нас обавезује да увек изнова подсећамо све који то не знају или не желе да знају због чега је победа над фашизмом у Другом светском рату једна од темељних вредности Организације Уједињених Нација и уједињене Европе“, рекао је министар.

 

Ђорђевић је овом приликом послао поруку да није добро одузимати идентитет другом и другачијем човеку или народу, јер можда тиме у свој сопствени идентитет уграђујете нешто што није достојно ни човека ни народа. 

„Нама су више него икад потребни мир, стабилност и јединство, како бисмо сарађивали и интегрисали се у заједничкој европској будућности зарад општег бољитка и напредовања“, закључио је.

 

Поред министра Ђорђевића венце и цвеће код споменика положили су и изасланик председника Народне Скупштине Републике Србије Верољуб Арсић, преживели Холокауста, потомци жртава, некадашњи заточеници логора смрти у Другом светском рату, представници Савеза јеврејских општина Србије, представници Јеврејске општине Београда, представник Националног савета Ромске Националне мањине, градоначелник Града Београда Зоран Радојичић, чланови дипломатског кора, удружења и грађани. 

 

Међународни дан сећања на жртве Холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација. Опредељујући се за дан када је 1945. године ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи, Генерална скупштина УН руководила се потребом реафирмације људских права, превенције и кажњавања злочина геноцида, као и стално присутне опасности од расне, националне и верске мржње заснованих на предрасудама.