Aa

Aa

Обележен Међународни дан особа са инвалидитетом

Обележен Међународни дан особа са инвалидитетом

Обележен Међународни дан особа са инвалидитетом

Читај ми

Међународни дан особа са инвалидитетом, под овогодишњим слоганом Уједињених нација “Приступачна будућност”, у организацији Министарства за рад  запошљавање, борачка и социјална питања и Сектора за заштиту особа са инвалидитетом, свечано је обележен у Народној скупштини Републике Србије, где је представљена изложба „Особе са инвалидитетом које су мењале свет“.

 

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић истакла је да као друштво морамо да будемо свесни да свако од нас има одређене квалитете који могу да допринесу целокупном напретку наше државе и зато је обавеза Владе Србије да свим грађанима обезбеди једнаке шансе и равноправну укљученост у друштво.

 

“Устав Републике Србије прописује да сви грађани имају једнака права и заштиту и као држава дужни смо да то омогућимо истовремено радећи и на искорењивању сваког облика дискриминације. Изложба “Особе са инвалидитетом које су мењале свет" су прави доказ да инвалидност не спречава успех", поручила је Гојковић. 

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је да је ресорно министарство много тога урадило када је у питању обезбеђивање бољих услова  живота за особе са инвалидитетом, али да увек постоји простора за додатно унапређење, те да ће то остати приоритет рада и у наредном периоду.

 

“Председник Александар Вучић,  једини је председник који је пре три године окупио на једном месту све савезе и удружења особа са инвалидитетом у Србији, и свима нама је тада дао јасне смернице шта је циљ, како да изградимо модерно друштво у коме ће сви грађани имати једнаке могућности и право на различитост, земљу без дискриминације. То је приоритет Министарства и тиме ћемо се водити и у будућности”, истакао је Ђорђевић.

 

Министар је нагласио да је у 2019. години Министарство финансирало постављање 77 рампи на објектима јавне намене и објектима које користе удружења особа са инвалидитетом у 34 локалне самоуправе, како би се омогућила боља приступачност институцијама од јавног значаја. Он је рекао да је у сарадњи са ПиО фондом настављена уградња рампи и платформи у филијалама ПиО фонда, чиме су дирекције у Београду и Новом Саду, Приштини и 27 филијала постале приступачне особама са инвалидитетом, и додао да су и у 35 филијала НСЗ-а постављене тактилне табле и индукционе петље.

 

“За 10 месеци ове године, према евиденцији НСЗ-а запослено је укупно 5.769 особа са инвалидитетом, а за ову намену Министарство је определило финансијска средства из буџета у износу од 550 милиона динара. Настојаћемо да за те намене сваке године издвојимо све више средстава”, рекао је министар и додао да је веома задовољан радом особа са инвалидитетом запослених у Министарству, нагласивши да све државне институције и приватне компаније треба да више запошљавају ову категорију људи.

 

Такође, навео је да је, на иницијативу Министарства РФ ПиО омогућио да се лицима са оштећеним видом, на лични захтев, штампају решења, обавештења, позиви и остала акта  на Брајевом писму, а омогућена им је и доступност свих садржаја на сајту кроз опцију „Читај ми“. 

 

Подсетио је и да је сајам „Ј=ДНАКИ“, који је захваљујући Министарству, после 81 године од оснивања постао доступан особама са инвалидитетом, одржан успешно и ове године, а верује да ће тако бити и сваке наредне.

 

Ђорђевић је рекао да је Министарство у партнерству са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе и Програмом УН за људска права, припремило Предлог националне стратегије унапређења положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији за период од 2020. до 2024. године, те да ће у периоду од 9. до 30. децембра 2019. године бити представљен на јавној расправи у пет градова Србије.

 

„Уложићемо максималне напоре како би особама са инвалидитетом омогућили веће запошљавање, боље услове за живот и пуно и равноправно учешће у различитим областима друштвеног живота без дискриминације. Министарство ће такође наставити и са традиционалним одржавањем састанака са представницима свих 34 савеза и 543 локалних организација у систему савеза“, закључио је Ђорђевић. 

 

Присутнима су се обратили председник „Color Media Communications“ Роберт Чобан и репрезентативац Републике Србије у кошарци у колицима Жељко Ћирковић, а свечаном обележавању присуствовали су државни секретар Ненад Нерић, в.д. помоћника министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић и многобројни чланови удружења и савеза особа са инвалидитетом.