Aa

Aa

Обележен Међународни Дан борбе против трговине људима

Обележен Међународни Дан борбе против трговине људима

Читај ми

ПАНЧЕВО - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас у Панчеву да је трговина људима једно од најмрачнијих и најмонструознијих кривичних дела, упозоривши на то да је и наше друштво угрожено овом појавом.

"Трговина људима није само трговина нечијим знањем, није само трговина нечијим радом, трговина људима је трговина нечијим достојанством, нечијом суштином као људским бићем. Нажалост и наше друштво је и те како погођено и отворено за разне облике трговине људима. Прошле године ми смо идентификовали 40 жртава трговине људима, од којих су 24 били деца. Ове године до сада већ негде око 30", рекао је Вулин на свечаности поводом обележавања Међунардног дана борбе против трговине људима.

Вулин је подсетио и да мигрантска криза, која је у јеку, носи са собом стотине хиљада људи који пролазе Србијом, наводећи и да многи од њих јесу жртве трговине људима.

"Веома је тешко одредити ко је од њих конкретно жртва трговине људима, јер они се крећу и не задржавају се овде, али тамо где одлазе, такође, су веома рањиви баш као што су били рањиви и тамо одакле су дошли", рекао је он.

Вулин је напоменуо да постоје чак случајеви да кријумчари ангажују малолетнике и то држављане земаља кроз које мигранти пролазе да би били њихови водичи, да би суштински били за њих кријумчари и да би захваљујући свом малолетству избегавали драстиче законске казне.

"Али и они су жртве, и они су заправо жртве трговине људима. Трговина људима је нешто што може да се деси било коме од нас, нама, нашим родитељима, нашој деци. Зато су ове активности изузетно важне да скренемо пажњу читавом друштву да је то могуће", казао је министар.

Вулин је упозорио и на опасност друштвених мрежа, које су, како је навео, свет учиниле тако једноставним за комуникацију са наслабијима, најмлађима и најнаивнијима.

"Сви заједно морамо да радимо на томе да упозоримо и децу и одрасле: Не знате са киме ступате у контакт, не знате ко вам шта нуди, не знате шта раде ваша деца", упозорио је министар Вулин.