Aa

Aa

Обележен Дан рођења бана Јосипа Јелачића у Новом Саду

Обележен Дан рођења бана Јосипа Јелачића у Новом Саду

Читај ми

НОВИ САД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Александар Вулин вечерас је у Новом Саду присуствовао културно уметничком програму који је у организацији Хрватског националног већа у Србији, одржан у амфитеатру СПЕНС-а, а поводом дана рођења бана Јосипа Јелачића.

Вулин је рекао новинарима да му је задовољство што у име Владе Републике Србије и њеног председника Александра Вучића може хрватској заједници да честита данашњи празник.

"Ми смо јако поносни што у нашој земљи свако може да пише својим писмом, да говори својим језиком, да користи своје уџбенике, да учи своју школу, да воли свој народ. Држава Србија ће учинити све да се положај националних мањина у њој и даље побољшава", рекао је Вулин.

Вулин је нагласио да је положај националних мањина у Србији на највишем европском нивоу и да је мало земаља које могу да се похвале таквим односом према својим мањинама.

Он је истакао да суштински не види разлику између држављана Србије и да, како је рекао, свако ко Србију доживљава као своју државу мора да има свако право.

"Наравно да, различите културе, различите традиције, различите историје, морамо и требамо неговати јер нас баш те и такве различите ствари чине онаквим какви јесмо", казао је Вулин и додао да је Србија управо тако и толико лепа зато што њени грађани имају тако разлициту културу, историју и традицију.

По Вулиновим речима један од разлога због којих је он присуствује вечерашњој манифестацији јесте и тај што је кућа у којој се он родио удаљена свега стотинак метара од куће бана Јелачића.

"Сви смо ми овде зато што волимо земљу у којој живимо, зато што волимо народ коме припадамо и зато што негујемо своју културу, историју и традицију и што можемо да се похвалимо нашом различитошћу, јер различитост никада није могла нити смела да буде препрека за добре и сртдачне односе међу људима и народима", рекао је Вулин обраћјући се присутнима на свечаности у амфитеатру СПЕНС-а.

Он је нагласио да је поносан да је растао и да живи у земљи која "бескрајно цени и поштује сваку различитост и у тој различитости не види баш ни један једини проблем".

"Напротив, одрастали смо заједно трудећи се да одрастемо као бољи људи и да када све прође можемо да кажемо да смо мало бољи него што смо били када смо дошли на ово парче земље и неба", казао је Вулин.

Република Србија, по Вулиновим речима, отворена питања са Републиком Хрватском када је реч о питањима радног стажа Срба у Хрватској и немогућности његовог повезивања и исплате пензија или немогућности поштовања имовинских права, никада и ни на који начин неће повезивати са положајем хрватске мањине овде у Србији. О томе, како је рекао, треба да расправљају Владе две државе и о томе ће расправљати, али то се "на мањинска права никада неће односити".

"Права хрватске мањине се не повезују ни са једним политичким питањем. Права једне заједнице су изнад политике. Постоје ствари које имају и које немају баш никакве везе", нагласио је Вулин, који је присутнима честитао празник који се, како је казао везује за једну "велику личност која је рођена у малом Петроварадину, а о којој је причао цео свет".