Aa

Aa

Обележен дан особа са инвалидитетом

Обележен дан особа са инвалидитетом

Читај ми

БЕОГРАД - Међународни дан особа са инвалидитетом који се одржава под слоганом "За живот без баријера" обележен је вечерас у Сава центру, а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да је Влада Србије и у следећем буџету предвидела значајну количину новца за побељшање положаја особа са инвалидитетом.

''Влада Србије не брине само 3. децембра о особама са инвалидитетом него брине сваког дана'', рекао је Вулин новинарима након отварања манифестације коју по десети пут, под покровитељством Министарства за рад, организује удружење Хенди центар Колосеум из Београда.

Како је навео, брига о суграђанима према којима живот није био фер није наша законска обавеза, већ наше људско право, дужност, привилегија.

''Ми морамо да будемо фер и да учинимо све да њихов живот буде бољи. Свако људско биће има право да трага за срећом'', рекао је Вулин

Наводећи да је Влада Србије и у следећем буџету предвидела значајну количину новца за побољшање положаја особа са инвалидитетом, министар је истакао да ниједно социјално давање, које се тиче особа са инвалидитетом, није умањено.

''Национална служба за запошљавање је одвојила више од 500 милиона динара за подстицаје за запошљавање особа са инвалидитетом, одвојили смо 750 милиона динара за рефундавцију плата особа са инвалидитетом запослених у нашим заштитним радионицама, а 324 милиона динара је одвојено за различите конкурсе'', рекао је Вулин.

Како каже, све што је предвиђено спроводи се, па чак и преко тога.

Наводећи да особе са инвалидитетом, без обзира да ли живе у Београду или неком другом мањем месту у Србији, имају исто право на кретање и доступност, Вулин је истакао да је са МУП-ом обезбеђен новац да све Полицијске управе имају рампу за особе са инвалидитетом, као и да је договорено да свака филијала ПИО фонда има рампу или лифт.

''Све је то неважно уколико не пробудимо цело друштво да разуме и прихвати да не можеш човеку да судиш и да о њему мислиш на основу онога што не може или нема, већ можеш и мораш да волиш, поштујеш и да судиш на основу онога што може и што има, и хоће да подели'', закључио је Вулин.

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић рекао је да је град у овој години започео акцију Београд без баријера у оквиру које је подигнуто, за сада, 85 рампи.

''До краја године тај број ће бити 96, а планирали смо 100 и у јануару ћемо доћи до тог броја'', рекао је Петронијевић, додајући да су за следећу годину већ опредељена средства за нових 150 рампи.

Председник удружења Хенди центар Колосеум из Београда Дарко Ивић оценио је да је доста тога урађено, али да увек може више.

''Увек има проблема, али мислим да идемо корак по корак, што је много боље него да урадимо два корака напред па да се враћамо корак назад'', рекао је Ивић.

Он је захвалио министру Вулину, који, како је рекао, током целе године помаже, што кроз пројекте, што кроз разне акције, и који је увек ту када треба.