Aa

Aa

Обележен Дан ослобођења Београда у Првом светском рату

Обележен - Дан ослобођења Београда у Првом светском рату

Обележен Дан ослобођења Београда у Првом светском рату

Читај ми

Поводом обележавања Дана ослобођења Београда у Првом светском рату, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор положио је венац и одао почаст на Спомен-костурницу браниоцима Београда 1914-1918 на Новом гробљу у Београду.

 

Венце су положили и градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, представници Министарства одбране и Војске Србије, амбасада Сједињених Америчких Држава, Руске Федерације, Велике Британије и Северне Ирске, Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1918 и других удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.

 

 

Ове године је навршено 103 године од ослобођења Београда од окупације Аустроугарске у Првом светском рату. Прва армија Војске Краљевине Србије, под командом војводе Петра Бојовића, ушла је у престоницу месец и по дана од пробоја Солунског фронта, који је почео између 14. и 15. септембра, прешавши 600 километара. Престоница је била под окупацијом од 1. до 15. децембра 1914. године, а затим и од октобра 1915. до 1. новембра 1918. године.

Остаци страдалих бранилаца су 1931. године премештени у Спомен-костурницу на Новом гробљу, а у њу су пренети и посмртни остаци ратника погинулих у време балканских ратова. Споменик и спомен костурница браниоцима Београда 1914—1918. заштићени су у оквиру Новог гробља, које је утврђено за споменик културе од великог значаја за Републику Србију.