Aa

Aa

Обележен Дан безбедности и здравља на раду у Републици Србији

Обележен Дан безбедности и здравља на раду у Републици Србији

Читај ми

БЕОГРАД - У Срби су прошле године на радном месту страдала 24 радника и мора се учинити све да та бројка у будуће буде мања, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је поводом обележавања Светског дана безбедности и здравља на раду у Атељеу 212 рекао да су повреде на раду и смртни исходи могли бити избегнути и да су поједина предузећа створила безбедне услове за рад тако да нису имали ниједну смртну повреду.

"Све што радимо мора да се мери по томе да ова бројка буде мања. Сви законски пројекти, све награде имају смисла ако ове године и сваке наредне године буде све мање оних који нису са нама због повреде, због смрти која је морала бити предвиђена", рекао је Вулин.

Он је додао да је задатак министарства тројак - повећање запослености, избегавање сваке повреде на раду, и укидање или значајно смањење рада на црно.

"Уколико повећамо запосленост то ће сигурно значити да је рад на црно много ређи и да га има много мање... Уколико смањимо рад на црно без сваке сумње у контролисаним условима биће већа безбедност на раду", нагласио је министар.

Овогодишњи Светски дан безбедности и здравља на раду посвећен је стресу на послу, а национални координатор Међународне организације рада Јован Протић каже да су земље које се озбиљно баве статистиком прорачунале да се губе озбиљне суме новца због стреса на послу.

"Подаци ЕУ кажу да 617 милијарди евра укупан губитак који су они успели да премере као последицу стреса на радном месту последњих година, од чега трећи отпада на директно одсуство са посла, трећина на умањену продуктивност, а трећина на остало", каже Протић.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић каже да највећу одговорност за смањење повреда на раду имају послодавци и да они схватају да је њихова одговорност велика.

Атанацковић каже да осим послодаваца и радници имају велику одговорност, јер се дешава да послодавац обезбедио услове, а да се поједини запослени не придржавају тога.

Представници синдиката су се сложили да је живот најпречи да сви заједно морају да раде на повећању безбедности на раду- министарство-синдикати, послодавци.

У оквиру обележавања Међуннародног дана безбедности на раду додељене су похвалнице, плакете и повеље фирмама које су обезбедиле најбоље услове рада запосленима.

Повељу "28 април" у категорији правних лица за предузећа која имају мање од 250 запослених прва награда додељена је АЛП Прођект систему, другу су добиле Нестле и Изопрогрес, док је трећу добила Интер клима.

Повељу у категорији са више од 250 запослених -прво место је заузео је Металац посуђе, друго деле ЦПХ Србија доо и Грах аутомотиве, док треће место деле Импол Севал, Кока кола и Еатон електрик.

Посебна признања што се тиче заштите на раду запослених добили су Хемофарм и Филип Морис.