Aa

Aa

Обележавање 96. годишњице пробоја Солунског фронта

Обележавање 96. годишњице пробоја Солунског фронта

Читај ми

Поводом обележавања 96. годишњице пробоја Солунског фронта министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Алекдандар Вулин, у име Владе Србије, положио је венац на српском војничком гробљу Зејтинлик. "Нека се куну они који су ратове почињали и о ратовима одлучују. Србија не мора никоме да се извињава и заклиње.Србија ће слушати како се велики и моћни заклињу како никада више неће бити рата и држаће их за реч. За љубав и мир је потребно двоје, за мржњу и рат потребан је један, поручио је министар Вулин на комеморативној церемонији на Зејтинлику.

"Србија је изабрала да личи на успомену и слику кајмакчаланских хероја. Храбри, несебични, несаломљиви, упорни, жељни само слободе и ничег другог. Јер Срби су народ гостољубив и гостопримљив. Србин хоће да подели и да угости, хоће да да све осим једне једине вредности коју неће да дели ни са ким и низашта, слободу, рекао је министар Вулин.

"На оваквим местима, када говоримо о стогодишњици великог рата, када се сећамо хероја, обичај је да се каже да се никада више неће ратовати.Али Србија то не може да каже. Али Србија не може да се закуне да никада више неће ратовати јер Србија није изазвала ни Први ни Други светски рат . Србија није изазивала ратове ни почетком 20. ни крајем 20. века па зато нека се куну други, поручио је Вулин и додао "у времену, када велики и моћни без казне и без тешкоће крше сопствена правила и медјународно право, не може Србија да одлучује да ли ће бити нових ратова као што није одлучивала о почетку Великог рата."

"Нека се други куну. Србија не мора никоме да се заклиње. Србија не мора никоме да се извињава. Нека се куну они који су ратове почињали и који о ратовима одлучују. Србија ће ћутати, Стрбија ће ђалити. Србија ће слушати како се велики и моћни заклињу како никада више неће бити рата и држаће их за реч.

За љубав и за мир потрбно је двоје. За мржњу и за рат потребан је један.

Зато нека се други куну а Србија ће расти и развијати се, волети. Кајмакчалански праведници, ви који сте нам отворили капију слободе да се никада не затвори имате наше сећање и нашу захвалност", изјавио је министар рада.

Венце на српском војнићком гробљу положили су и министар одрбране Братислав Гашић и војна делегација РС, званичници Републике Српске, Републике Грчке, дипломатски представници Француске, Британије, Русије и Италије, као и представници удружења за неговање традиције ослободилачких ратова Србије.