Aa

Aa

OБЕЛЕЖАВАЊЕ 81. ГОДИШЊИЦЕ БИТКЕ НА КОЗАРИ

OБЕЛЕЖАВАЊЕ 81. ГОДИШЊИЦЕ БИТКЕ НА КОЗАРИ

OБЕЛЕЖАВАЊЕ 81. ГОДИШЊИЦЕ БИТКЕ НА КОЗАРИ

Читај ми

Централна церемонија заједничког обележавања 81. годишњицe Битке на Козари,  Владе Републике Србије и Владе Републике Српске, биће одржана 02. јула 2023. године у 11 часова у Националном парку  „Мраковица“ код Централног спомен-обележја,у Приједору, Козара, Република Српска. Пре церемоније полагања венаца, биће одржан парастос код Спомен–крста у 10.15 часова. 

 

У име Одбора Владе за неговање традиција ослободилачких ратова Србије венац ће положити државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миле Карановић.

 

 

Церемонији ће присуствовати представници институција Републике Српске, амбасадa у БиХ, представници градова Бања Луке, Приједора и Градишке, СУБНОР-а Србије и Републике Српске и других удружења опредељених за неговање традиција.

 

Обележавање битке на Козари је од 2015. године саставни део Државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије.  

 

У пролеће 1942. године партизани су ослободили територију реке Саве на југу до планине Козаре и Грмеча. Немачке и усташке власти су организовале офанзиву да униште покрет. Партизанска формација на Козари , Други крајишки партизански одред бројала је око 3.000 војника. Након битке , у ноћи 3. јула неке партизанске јединице пробиле су обруч , али је главна група следеће ноћи остала опкољена и убијена од стране Немаца. Преостали су одведени у концентрационе логоре махом у Јасеновац и Стару Градишку.