Aa

Aa

Обележавање 23. септембра Међународног дана знаковних језика и Међународне недеље глувих

Обележавање 23. септембра Међународног дана српског знаковног језика и Међународне недеље глувих

Обележавање 23. септембра Међународног дана знаковних језика и Међународне недеље глувих

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Сектор за заштиту особа са инвалидитетом и Организација глувих и наглувих Новог Сада обележили су овај значајан датум као једну од активности којом би скренули пажњу на положај глувих особа у Србији и подсетили да заједница глувих има иста права као и остали грађани.  

 

Данијела Костић чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци града Новог Сада, Јадранка Ралетић секретар Савеза глувих и наглувих Војводине и Јулијана Станисављевић у име Сектора за заштиту особа са инвалидитетом, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања посетиле  су Организацију глувих и наглувих Нови Сад, која уједно представља једну од 12 организација у саставу Савеза глувих и наглувих Војводине, удружења основаног 1946. године, које ове године обележава 77. годишњицу постојања. 

 

Република Србија је ратификовала Конвенцију УН о правима особа са инвалидитетом 2009. године, тиме је и прихватила обавезу признања српског знаковног језика као равноправног са српским језиком.

 

Полазећи од наведеног Сектор за заштиту особа са инвалидитетом подржао је рад преводилачког сервиса за српски знаковни језик као и све програмске активности Савеза глувих и наглувих Србије у износу од 24.750.000 рсд у оквиру којег је на годишњем нивоу ангажовано 60 тумача у 38 организација. 

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питала, Сектор за заштиту особа са инвалидитетом у 2023. години подржао је рад и програмске активности покрајинског и републичког Савеза глувих и наглувих у износу од 36.720.000,00 динара, што представља повећање у односу на претходну годину.  

                        
Министарство ће наставити да подржава рад покрајинског и републичког савеза глувих и наглувих, као и локалних организација у саставу како би изградили друштво које пружа једнаке шансе за све. 

 

Заједно стварамо Србију без баријера!