Aa

Aa

Обележена 111. годишњица од Брегалничке битке у Штипу, Р. Северна Македонија

Обележавање 111. годишњице од Брегалничке битке у Штипу, Р.  Северна Македонија

Обележена 111. годишњица од Брегалничке битке у Штипу, Р. Северна Македонија

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић предводио је државну церемонију полагања венаца и одавања највиших државних и војних  почасти поводом обележавања 111. годишњице од Брегалничке битке на брду Каленица у Штипу, Република Северна Македонија.

 

Министар Старовић рекао је да је Други балкански рат био колосални војни сукоб који је обликовао судбину Балканског полуострва као и да је имао далекосежне последице за народ овог дела Европе. Он  је подсетио да се страховита битка управо одиграла на реци Брегалници када је мучким нападом Бугара на Србе отпочео рат.

 

„Данашњи дан је за нас, као и све Српкиње и Србе широм целог света, значајан што обележавамо велику српску победу из Другог балканског рата. У  ово важном тренутку, срца су нам пуна и радости и туге. Туге, када погледамо бројна војничка гробља расута по Северној Македонији а радости што се и после 111. године сабирамо на овим светим местима и присећамо дана српске војне славе и подвига – истакао је министар.

 

Подсећајући да је велика и крвава битка на Брегалници завршена 9. јула, када су и последњи остаци Бугарске Војске око Штипа успели, да се повуку према Радовишту, министар је указао да су Српску војску препородили, обучили и предводили Радомир Путник, Степа Степановић, Живојин Мишић, и бројни други мудри и храбри официри и старешине, које су низале победу за победом. Старовић је рекао да је по броју ангажованих снага, времену трајања и пространству на којем се водила, Брегалничка битка европској јавности тада требала да служи као упозорење шта може да донесе нови сукоб у времену техничког и индустријског напретка.

 

„Данас у 21. веку балкански народи се налазе се пред новим изазовима и борбама: депопулација, енергетска угроженост, одрживи економски развој и климатске промене.  Само заједно кроз сарадњу и мир можемо да превазиђемо ове изазове. Нека сећање на Брегалничку битку буде важна опомена свима шта значи братоубиство, а са друге стране лекција новим нараштајима о див херојима који су бранили част српског оружја,“ истакао је министар на обележавању 111. годишњице од Брегалничке битке.

 

Министар Старовић положио је венце и у спомен – костурници посвећеној Св. Стефану Дечанском у месту Доње Карасларе код Велеса, као и у спомен костурници посвећеној српским војницима погинулим у Другом балканском рату, општина македонска Каменица у селу Цера.