Aa

Aa

Обављени редовни и ванредни надзори у Дому за лица ментално ометена у развоју у Тутину

Обављени редовни и ванредни надзори у Дому за лица ментално ометена у развоју у Тутину

Читај ми


Поводом смрти три корисника Дома за лица ментално ометена у развоју у Тутину, саопштавамо да је надлежна испекција обављала редовне и ванредне надзоре током прошле године током којих није било уочених неправилности у поменутој установи, као и да ће редован испекцијски надзор обавити сутра (28.02.2019).

 

В. д. директор Дома у Тутину Омер Ђондић информисао је ресорно Министарство да су у сва три немила случаја спроведене све законске мере, и све процедуре у складу са кадровским и техничким могућностима.

 

Корисница С. Д. (32) преминула је 26.02.2019. године услед дављења храном. У извештају се наводи да је неговатељ реаговао брзо, а лекар указао реанимацију. Случај је пријављен полицији и утоку је обдукција.

 

Корисница Б. М. (73) преминула је природном смрћу 26.2.2019. године услед дуже болести узроковане слабљењем срца и плућа.

 

Корисник В. Г. (40) преминуо је 23.2.2019. године у свом кревету. Након утврђивања смрти установљено је да се ради о срчаном удару.

 

Истичемо да је током 2017. године извршен инспекцијски надзор над радом Дома, након чега је дошло до смене тадашњег директора. Дана 03.11.2017. године именован је Омер Ђондић за в.д. директора.

Током 2018. године извшена су два инспекцијаска надзора.

 

Инспекцијски надзор по пријави након једне повреде корисника и две смрти, извршен је у јулу прошле године када је доказано да није било пропуста.

Редовним инспекцијским надзором у октобру 2018. године уврђено је да постоји одређени напредак у односу на претходни период, али је потребно и даље интензивно радити на унапређењу услова смештаја у Дом.