Aa

Aa

Нулта толеранција на све облике насиљa

Нулта толеранција на све облике насиљa

Нулта толеранција на све облике насиљa

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања најоштрије осуђује последњи у низу случајева насиља над женама, које је за последицу имало смртни исход, и позива све надлежне институције да се још јаче ухвате у коштац са овим проблемом.

 

Министарство позива и све грађане и грађанке који су жртве насиље или су сведоци тих поступака да хитно надлежним државним органима пријаве те случајеве, како би држава могла на најефикаснији начин да реагује.

 

Министарство апелује на све надлежне органе да се са још већом посвећеношћу суоче са овим проблемом, јер Србија није земља насиља, већ напротив, земља која има нулту толеранцију на све облике насиља.

 

Министарство још једном указује да постоје законски и стратешки механизми за ефикасно сузбијање насиља, међу којима је и Стратегија за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици за период 2021. до 2025. године, која је усвојена у априлу ове године. 

 

Стратегија, поред осталог, предвиђа унапређење општих и специјализованих услуга подршке, као што су СОС телефони, сигурне куће, бесплатна правна помоћ за жене жртве насиља на целој територији Републике Србије.

 

Министарство истиче да је од изузетне важности да жене знају да нису саме и да могу рачунати да ће друштво стати уз њих, оснажити их и помоћи.