Нови Закон о штрајку у припреми

Нови Закон о штрајку у припреми

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић најавио је да ће ускоро почети јавна расправа о Нацрту закона о штрајку, јер је усаглашена већина новина које ће бити у том закону.

 

"Да бисмо имали модеран и ефикасан Закон о штрајку морамо сви заједно да учествујемо у његовој изради. Још увек није постигнут консензус послодаваца и синдиката о свим спорним питањима, али је одлучено да одмах кренемо у јавну расправу како би се чула прихватљива решења и што пре био усвојен нови закон о штрајку", казао је Ђорђевић на конференцији за новинаре у Влади Србије после седнице Социјално-економског савета.

 

Он је истакао да Како је објаснио, за сада нема консензуса о "локауту", односно праву послодавца да привремено затвори компанију и тиме спречи губитке проузроковане прекидом рада, све док се не пронађе решење. Такође, спорно је и дефинисање занимања од општег интереса.

 

Ђорђевић је подсетио да је садашњи Закон о штрајку у примени од 1996. и да се од 2003. године припремају његове измене.

 

Наредних дана ће према речима министра у новом сазиву почети да ради Одбор за утврђивање репрезенативности синдиката. То не значи, како је истакао, да ће Одбор проверавати репрезентативност свих синдиката, већ само оних синдиката за које стигне такав захтев.