Aa

Aa

Новац за лечење деце уместо за НВО

Новац за лечење деце уместо за НВО

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин одлучио да два милиона евра намењених конкурсу за невладине организације из буџета буду уплаћени Фонду за лечење ретких болести деце.

Министар Александар Вулин истиче да је новац намењен конкурсу за невладине организације отишао на боље место.

"Паре су отишле на боље место, биће више могућности да неком 'шврћану' дамо шансу за бољи живот. Сигуран сам да ће родитељи деце бити захвални Влади Србије", рекао је Вулин на конференцији за новинаре у Београду.

Нада се да ће то подржати и Министарство финансија.

"Ова прича је за мене завршена, али не и за Државну ревизорску институцију. Она ће рећи да ли је било злоупотреба у давању НВО и на конкурсу. Сваки папир мора да се прегледа", истиче Вулин.

Додаје да је одлуком о пребацивању новца за лечење деце поступио као човек, а не као министар.

Вулин наводи да не би требало бринути за кориснике социјалних давања, јер 93,66 одсто буџета Министарства рада чине социјална давања, а буџет је огроман и једино социјална давања нису смањена.

Упитан о могућој реакцији ЕУ, Вулин је одговорио да је он још увек министар у Србији и да је реч о новцу из буџета Србије, а не ЕУ.

Додаје и да би адвокати у штрајку требало да се обрате Агенцији за мирно решавање спорова.

"Агенција је решила пет штрајкова, прекинута је блокада међународног железничког саобраћаја, прекинут је штрајк у Прокупљу и прекида се штрајк у Ђердапу", поручује Вулин.

Вулин: Хрвати, не тражите од нас оно што ни сами не радите

На конференцији за новинаре, министар Вулин позвао је Хрватску да не тражи од Србије оно што сама није спремна да уради.

"Ми не сматрамо да је хрватска влада усташка зато што у Хрватској има много људи који себе сматрају усташама и носе усташке симболе, а хрватска влада се не ограђује од њих. Не сматрамо да је Хрватски сабор усташка бојна јер никада није направио резолуцију о певачу Марку Перковићу Томпсону и разбијању ћириличних табли", истиче Вулин.

Он је, поводом захтева Хрватске да се Србија огради од изјава председника Српске радикалне странке Војислава Шешеља, истакао да се не може тражити од људи да ништа друго не раде него да се ограђују од сваког фашисте.

"Од председника Владе Србије Александра Вучића тражите људско разумевање, али вам не пада на памет да покажете то исто људско разумевање за говор мржње који Вучић сваки дан трпи од Шешеља", рекао је Вулин на конференцији за новинаре.

Он је упитао зашто се Србија тера да поклања претерану пажњу Шешељу а онда и да се стално ограђује од "некога и нечега".

"Председник Владе Хрватске Зоран Милановић мораће да тражи дозу разумевања од хрватских грађана јер пропушта прилику да се у Београду види са свим премијерима региона и једним од најважнијих премијера на планети Земљи, кинеским премијером", каже Вулин.

Наводи да је Вучић за шест месеци мандата видео очи у очи, билатерално, више светских лидера него Милановић за цео мандат, па би било логично да искористи прилику коју му пружа Србија.

Милановић је недавно рекао да му "људски" смета изјава Вучића да Хрватска није у стању да заштити десет ћириличних табли у Вуковару.

Вулин наводи да је био у праву када је рекао да се Шешељ користи као средство притиска на Србију и средство враћања Србије уназад.

"Види се да нисам погрешио и да нису у питању никакве теорије завере", каже Вулин.