Aa

Aa

Непоштовање мера безбедности и здравља на раду радника биће само прошлост у Србији

Непоштовање мера безбедности и здравља на раду радника биће само прошлост у Србији

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић поручио је на Конференцији „Спречавање излагању опасним супстанцама“ да Министарство брине о безбедности сваког радника и његовог радног места и апеловао на послодавце у Србији да буду одговорни и примењују све мере безбедности и здравља на раду прописане законом.

 

Министар Ђорђевић истакао је да је циљ ове конференције подизање свести о ризицима које представљају опасне супстанце на радном месту као и промовисање културе превенције ризика и додао да је Министарство посвећено сталном унапређивању безбедности и здравља на раду, у складу са принципима општег опоравка привреде земље које је одредио председник Александар Вучић, а које спроводи Влада Републике Србије.

 

„Радници су највећи ресурс који имамо, они свакодневно изграђују нашу земљу не бежећи од тога да проширују сопствене видике и увећавају своја знања и вештине. Зато заиста заслужују нашу пажњу и бригу која се огледа у омогућавању највећег нивоа заштите на раду. Један једини радник за српску привреду сувише је драгоцен да би страдао у несрећи повезаној са неадекватним условима рада или због тога што му је радно место недовољно обезбеђено. Ефикасним управљањем ризицима по безбедност и здравље на радном месту остварује се вишеструка добробит: оно је на корист запослених, добро је за пословање, као и за ширу друштвену заједницу“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар је нагласио и да је од кључне важности и подизање свести послодаваца и свих укључених у систем безбедности и здравља на раду у циљу повећања стандарда и стопе усаглашености са европским стандардима и прописима у пракси, при чему је значајан чинилац промена понашања и односа по овом питању.

 

„Нажалост, дешавају се ситуације у којим наши радници страдају, а то је последица немара послодаваца који себи дају право да ускраћују радницима основна права и то желимо да искоренимо“, рекао је Ђорђевић.

 

Како је истакао министар, они који и надаље буду занемаривали значај безбедности и здравља на раду својих запослених довешће у питање сопствени пословни положај.

 

„Влада Републике Србија одлучна је у намери да се сваки случај немара и угрожавања безбедности и здравља запослених, у складу са законом, до краја испита и утврди у најкраћем могућем року, а одговорни процесуирају и послуже као неславни пример који ће имати за циљ да у будућности послодавце одврати од таквих поступака“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар Ђорђевић је пре конференције разговарао са директором Европске агенције за безбедност и здравље на раду др Кристом Седлачек која је истакла да Србија може да буде пример другим земљама ЕУ јер је повећала број инспекцијских надзора и дала већа овлашћења и инспекцији и Управи за безбедност на раду.

 

Конференцију "Спречавање излагања опасним супстанцама" организовала је Управа за безбедност и здравље на раду, у сарадњи са Европском агенцијом за безбедност и здравље на раду.