Aa

Aa

НЕДЕЉА БОРБЕ ПРОТИВ ДИСТРОФИЈЕ – ЗАЈЕДНО ДО ИНКЛУЗИВНЕ СРБИЈЕ

НЕДЕЉА БОРБЕ ПРОТИВ ДИСТРОФИЈЕ – ЗАЈЕДНО ДО ИНКЛУЗИВНЕ СРБИЈЕ

НЕДЕЉА БОРБЕ ПРОТИВ ДИСТРОФИЈЕ – ЗАЈЕДНО ДО ИНКЛУЗИВНЕ СРБИЈЕ

Читај ми

Уз подршку Сектора за заштиту особа са инвалидитетом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања данас је у Нишу програмом „Заједно напред“, а у оквиру кампање „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА – ИНКЛУЗИВНА СРБИЈА“, обележена Недеља борбе против дистрофије.

 

Тема овогодишње манифестације, коју је организовао Савез дистрофичара Србије, је инклузивно образовање у Србији и приступачност основних, средњих, виших школа и факултета. Јулијана Станисављевић из Сектора за заштиту особа са инвалидитетом истакла је да је инклузивно образовање један од основних предуслова да особе са инвалидитетом и особе из маргинализованих група буду у потпуности укључене у друштвени и економски живот. 

 

Сектор за заштиту особа са инвалидитетом, према њеним речима, свакодневно ради на реализацији активности да особе оболеле од прогресивних неуромишићних болести, којих у Србији има око 1.800, имају још квалитетније услове за живот и да се обезбеди њихово пуно и равноправно учешће у свим аспектима друштвеног живота. 

 

У остваривању ових циљева неопходно је партнерство и синергија свих, државе, удружења, њихових чланова и оболелих, породица, указала је Станисављевић и подсетила да је недавно основан Центар Инклузивна Србија, који ће дати велики допринос стварању инклузије у свим сегментима друштва, а у чијем фокусу су и едукативни програми усмерени на подршку и унапређење инклузивног образовања за младе и младе особе са инвалидитетом. 

 

Станисављевић је Савезу дистрофичара Србије захвалила на партнерству и раду на унапређењу положаја особа са инвалидитетом, наводећи да Сектор за заштиту особа са инвалидитетом дуги низ година путем конкурса за унапређење положаја особа са инвалидитетом подржава активности Савеза дистрофичара Србије и Удружења дистрофичара Београда, којима су до сада у 2024. години опредељена средства у износу од 15,5 милиона динара. 

 

Недеља борбе против дистрофије је традиционална манифестација коју је Европска организација дистофичара установила 1973. године.