Aa

Aa

Не одуговлачити са законом о раду

Не одуговлачити са законом о раду

Читај ми

Без обзира на противљење новом закону, Социоекономски савет ће следеће недеље одржати седницу, каже министар рада Александар Вулин за РТС. Истиче да ће бити саслушани аргументи обе стране, али и да је потребно да се стране и међусобно чују.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин позвао је синдикате и послодавце да имају разумевања једни за друге и да не одуговлаче са доношењем новог закона о раду.

Вулин је уверен и да ће без обзира на противљење новом закону, Социоекономски савет следеће недеље одржати седницу. Чланови Савета су, осим представника државе, и представици синдиката и послодаваца.

"Биће седнице, то су озбиљни људи, то би било играње и покушај одуговлачења, а ником не треба одуговлачење", истакао је министар и додао да се закон може усвојити и без њихове подршке.

Неслагања у вези са Законом о раду највише долазе из табора синдиката који наводе да је Закон кројен по мери послодаваца. Међутим, Вулин истиче да се водило рачуна о интересима и синдиката и послодаваца, али пре свега у интересу радника.

"Јесте, неке ствари смо урадили у интересу послодавца, али не против интереса радника. Радник жели доброг послодавца, жели да неко уложи новац у ову земљу. Ми молимо за радна места, идемо по свету и молимо да неко дође овде, да не оду у Македонију и Румунију. Наравно да ћемо урадити све да дођу овде", истакао је Вулин гостујући у Дневнику РТС-а.

Многи се буне јер ће се од сада накнада за минули рад обрачунавати само за време проведено код последњег послодавца, што значи да радници добијају мање новца. Министар Вулин, са друге стране, истиче и неке повољности које ће бити донете усвајањем новог Закона о раду.

"Револуција је, када је у питању законодавство, да сада на основу обрачунског листа можете да одете на суд, то је сад јавни документ. Раднику не треба адвокат, нема трошкова парнице. Само се појављује пред судијом и покаже обрачунски лист. Вредност обрачунског листа је меница и то се одмах скида са рачуна послодавца", рекао је Вулин.

Што се тиче минулог рада, наводи министар рада, таквих одредаба нигде више у Европи нема, а неке ствари ће и у нашем законодавству морати да се промене будући да је Србија на почетку отпочињања преговора.

Министар Вулин је навео да ће Социоекономски савет саслушати аргументе обе стране, али да је потребно да се стране и међусобно чују.

"Ја све учеснике социјалног дијалога позивам да буду мало у кожи оног другог, јер држава управо то ради. Ми се налазимо у кожи и једног и другог. Ово морамо да радимо. Видели сте да подршку закону дају највише они који највише људи запошљавају. То нешто значи", закључио је Вулин.