Наставак сарадње Србије и Словеније у области запошљавања

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и министарка за рад, породицу, социјална питања и једнаке могућности Републике Словеније Ксенија Клампфер потписали су Протокол о спровођењу Споразума између Владе Републике Словеније и Владе Републике Србије о запошљавању држављана Републике Србије у Републици Словенији. 

 

„Овај Протокол представља наставак сарадње која је започета у јулу, када је наша Скупштина ратификовала Споразум о запошљавању држављана Републике Србије у Републици Словенији који су потписале наше две земље. Тим Споразумом смо створили основу да наше Националне службе за запошљавање потпишу још један технички споразум и омогућили размену податка када је у питању запошљавање и миграција запослених“, истакао је министар Ђорђевић.

 

Према речима министра, велики број држављана Србије ради у Словенији, а овим Споразумом, Србија жели да заштити њихова права и да им омогући да раде у складу са словеначким законима.

 

„Споразумом о запошљавању држављана Србије у Словенији желели смо потпуно да заштитимо наше раднике у тој земљи. Са друге тране, доста словеначких држављана и инвеститора долази у Србију и Словенија исто тако жели да заштити њихова права“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар Ђорђевић нагласио је да билатералну сарадњу две земље одликују добри и пријатељски односи уз динамичан политички дијалог и добру економско-трговинску сарадњу и додао да се нада да ће овим Споразумом додатно унапредити сарадњу.

 

Министарка Клампфер захвалила је министру Зорану Ђорђевићу на пријему и истакла да се нада да ће њена посета Србији допринети да сарадња две земље настави да се креће узлазном путањом.

 

„Велико ми је задовољство што сам данас овде, јер је циљ састанка био потписивање Протокола као и разговор о отклањању било каквих нелагодности са којим би српски радници могли да се сусретну у Словенији, а све са жељом да додатно унапредимо сарадњу наше две земље“, рекла је министарка Клампфер и додала да је од 1. јануара до краја септембра ове године било 3500 српских радника у Словенији и да очекује да ће их до краја године бити 4000.