Aa

Aa

Наставак сарадње Србије и САД-а у борби против трговине људима

Наставак сарадње Србије и САД-а у борби против трговине људима

Наставак сарадње Србије и САД-а у борби против трговине људима

Читај ми

Поводом годину дана рада првог Прихватилишта за ургентни пријем жртава трговине људима при Центру за заштиту жртава, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Ентони Годфри обишли су ову установу.

 

Министар Ђорђевић истакао је да жртва трговине људима, нажалост, може бити свако, те да је најбитније да као грађани будемо свесни да морамо увек да реагујемо када посумњамо на нешто и да пријавимо надлежнима на време, јер само на тај начин, односно уз превентивно реаговање, овакви немили догађаји могу да се спрече.

 

„Када ипак дође до ситуација у којима неко постане жртва трговине људима, оваква установа је заиста потребна, да људима пружи уточиште и наду да њихов живот може бити другачији у будућности.  Наша обавеза, као државе, јесте да видимо који је то најбољи начин да онима, који су прошли кроз такве страшне ситуације, помогнемо и да их припремимо за самосталан и безбедан живот, јер то заслужују сви грађани наше земље“, рекао је Ђорђевић.

 

Према његовим речима, Србија је много урадила, када је у питању борба против трговине људима и постала пример другима како да се са тим изборе. Он је истакао да је помоћ у овој области од стране Амбасаде САД-а велика и да је Србија веома захвална на тој подршци, за коју верујемо да ће се наставити и у будућности.

 

„Наставићемо да будемо још ефикаснији у овој борби и сигуран сам да је најбитнија ствар управо превенција и рано препознавање жртава трговине људима. Још једном бих хтео да се захвалим свим људима који пожртвовано раде у овом Центру и да нагласим да ће ресорно министарство њихов рад увек подржавати“, рекао је министар и захвалио и невладиној организацији „Атина“ која такође помаже овом Прихватилишту и самим жртвама.

 

Амбасадор САД-а у Србији Ентони Годфри истакао је да све земље света, па и Сједињене Америчке Државе и Србија морају да се боре да зауставе трговину људима, јер је то страшан злочин према деци, женама и мушкарцима који су жртве принудног рада и сексуалног насиља. 

 

„Зауставити трговину људима није само ствар наше заједничке политике, то је морални императив коме не смемо окренути леђа. Током 2019. године Влада САД-а је преко Међународног комитета спаса и невладине организације „Атина“ дала бесповратну помоћ у износу од 825.000 долара за жртве трговине људима у Србији“, рекао је Годфри и додао да је овај пројекат сјајан пример успешне и добре сарадње САД-а са Србијом, која ће се сигурно наставити и у наредном периоду.

 

Директорка Центра за заштиту жртава трговине људима Александра Љубојевић, навела је да Прихватилиште има капацитет за шест особа, а да у Центру тренутно борави њих пет и једна беба. 

 

„Циљ рада нашег Центра јесте да кориснице оспособимо и помогнемо им у наставку живота, да пропратимо њихов даљи развој и да им омогућимо да буду корисни чланови друштва, пре свега себи и својој породици, да могу да буду мајке, супруге. Нагласила бих да је наше Прихватилиште пример добре праксе не само у региону, него и у Европи, јер је потпуно финансирано од стране државе и то нигде нисмо срели до сада“, рекла је директорка и захвалила Амбасади САД-а и ресорном Министарству на досадашњој сарадњи и подршци.