Aa

Aa

Наставак сарадње са Саветом Европе у области забране дискриминације

Наставак сарадње са Саветом Европе у области забране дискриминације

Наставак сарадње са Саветом Европе у области забране дискриминације

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је са генералном директорком Директората за програме при Савету Европе Вереном Тејлор и шефом Мисије Савета Европе у Р. Србији Њ.Е. Тобиасом Флесенкемпером и истакао да ресорно министарство има одличну сарадњу са Саветом Европе, те напоменуо да Србија цени помоћ коју нам ова организација пружа у области заштите, промоције и бољег остварења људских права. 

 

Током састанка са министром Ђорђевићем, госпођа Тејлор представила је нову фазу програма „Horizontal Facility“, који представља заједничку иницијативу Европске уније и Савета Европе ради поспешивања сарадње са земљама Западног Балкана и Турском. 

 

Програм настоји да помогне корисницима да остваре реформске планове и да ускладе своје стандарде са европским. 

 

Прва фаза програма успешно је завршена и забележила је одличне резултате, а нова фаза програма акценат ће ставити на антидискриминацију, слободу изражавања, искорењивање привредног криминала као и јачање владавине права.

 

Министар Ђорђевић истакао је да је борба против било ког облика дискриминације и насиља један од приоритета рада ресорног министарства и додао да се и усвајање Измене и допуне Закона о забрани дискриминације очекује у овој години.

 

„Република Србија активно се залаже да искорени сваки облик дискриминације и изгради друштво у којем смо сви једнаки. Сваки грађанин наше земље, без обзира на пол, вероисповест, националну припадност, или уколико је особа са одређеним степеном инвалидитета, мора да има једнака права и услове за напредак у сваком смислу“, истакао је Ђорђевић и додао да је свака подршка нашој земљи у овој области добродошла. 

 

Како је навео, Министарство ће увек бити отворено за сарадњу, када је реч о иницијативама које побољшавају квалитет живота грађана Србије.                     

 

Министар је нагласио и да свако ко мисли да је дискриминисан, по било ком основу, то треба да пријави инспекцији рада, која је дужна да поступи у складу са својим надлежностима.