Наставак изузетне сарадње са међународним институцијама у области миграција

Наставак изузетне сарадње са међународним институцијама у области миграција

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић отворио је конференцију „10. годишњица од успостављања националног система азила у Републици Србији и наредни кораци“ и изјавио да је нови Закон о азилу и привременој заштити садржи велики број одредби које имају за циљ успостављање ефикаснијег поступка азила и виши степен заштите лица која траже међународну заштиту у Републици Србији.

 

„Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је у периоду највеће мигрантске кризе од средине 2015. године, у оквиру система социјалне заштите, активно радило на унапређењу капацитета за рад са малолетним мигрантима без пратње, обезбеђивању старатеља малолетним мигрантима без пратње и збрињавању истих у складу са најбољем интересом  и правима детета. Активно је учествовало и у креирању и спровођењу политике отворених граница и хуманог поступања према мигрантима, координацији рада органа на терену, али и у обезбеђивању донаторске и стручне подршке у циљу спровођења приоритета Владе у управљању мигрантским токовима“, рекао је Ђорђевић и додао да су уз учешће великог броја међународних организација, као и домаћих организација цивилног друштва, постигнути значајни резултати: вишеструко су ојачани стручни капацитети, одржане су бројне обуке професионалаца, подигнут је ниво услуга и уведене су нове активности у циљу што боље заштите, помоћи и подршке малолетницима без пратње, пружања психо-социјалне подршке, као и правне помоћи.

 

„Република Србија доказала је да може да се избори са проблемом миграција и да је наш успех заснован на снажној политичкој опредељености председника Александра Вучића да се не дижу никакви зидови или бодљикаве жице на границама наше земље, што је за последицу имало озбиљан и предан приступ у области поделе посла, тимског рада, координације државних институтиција и партнерства са међународним телима и институцијама да би се несрећним људима из ратом захваћених држава у што већој мери олакшао пролазак кроз нашу земљу и боравак у њој“, истакао је Ђорђевић и додао да су грађани Србије показали висок степен солидарности и емпатије према свим мигрантима који су се нашли на територији наше земље.

 

Ђорђевић је рекао да је Република Србија, за разлику од неких других држава, ентитета и територија које је окружују, задржала свој мултиетнички карактер и да и даље настоји да у пуној мери свим својим грађанима обезбеди равноправност и пружи законски оквир за заштиту и уживање људских и мањинских права у складу са највишим европским стандардима и фундаменталним принципима демократије.

 

„Брига о деци и младима један је од приоритета Владе Републике Србије и зато ће Министарство наставити са радом у овој области, јер верујемо да је потребно да се осигура безбедност и сигурност деце миграната и тражилаца азила. Свако дете заслужује безбрижно детињство, приступ систему образовања, безбедност и сигурност у породичном окружењу“, рекао је Ђорђевић и захвалио шефу Представништва „UNHCR-а“ Хансу Фридриху Шодеру на изузетној подршци коју „UNHCR“ пружа Србији у мигрантској кризи.

 

Министар је истакао да је неопходно да се у наредном периоду настави и побољша успостављена сарадња у области миграција, да се унапреде стандарди у раду, и да се обезбеде капацитети за спровођење нових закона који су усклађени са европским и међународним стандардима јер начин на који се Република Србија односи према деци мигрантима утицаће на њихове животе и будућност на индивидуалном плану, али и на будућност и квалитет заједница на глобалном нивоу.

 

Конференцији су присуствали шеф Представништва „UNHCR-а“ Ханс Фридрих Шодер, државна секретарка у Министарству унутрашњих послова Биљана Поповић Ивкови, шеф одељења за ифромисање, комуникацију и медије Делегације ЕУ у Србији Пол Хенри Пресет и заменица комесара за избеглице и миграције Републике Србије Светлана Велимировић.