Aa

Aa

Насиље над Србима на КиМ се понавља и не расветљава

Насиље над Србима на КиМ се понавља и не расветљава

Читај ми

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Насиље над Србима на Косову и Метохији се понавља, никада се не расветљава и оног тренутка када прође, одмах пада у заборав, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је, приликом посете породици Вучетић у Косовској Митровици, који су фебруара 2013. повређени када је бачена бомба на њихову кућу у Бошњачкој махали, честитао њиховом сину Боривоју шести родендан и истакао да је Боривоје пример како живе Срби на КиМ.

"Насиље над њима се понавља и насиље над њима се никада не расветљава и оног тренутка када прође, одмах пада у заборав. Боривоје је дивно дете које расте, коме треба дати пажњу и који треба да покаже Међународној заједници шта је заправо њена дужност и шта би требало и морало да ради на простору Косова и Метохије, а то су слобода и истина за ово дете", нагласио је министар.

Подсетио је да су Боривоје и његова сестра Милица повређени када је бачена бомба на њихову кућу и нагласио да очекује од Међународне заједнице да се бар огласи, да каже да нема нових сазнања, да није затворила случај, да ће "можда једног дана нешто урадити и да каже да ово српско дете има права на истину".

Каже и да, док год буде то дете обилазио бар једном годишње, имаће прилику да каже да није заборавио и да тражи одговоре.

"Докле год ово дете не буде добило одговоре зашто је његово детињство тако сурово прекинуто, зашто ово дете зна шта значи бомба, шта је гелер у врату и што се још увек плаши што слуша петарде... Докле год то дете нема одговор на питање зашто му се све то десило и ко је то урадио, ниједан Србин на КиМ не може да каже да је слободан, да живи на простру који је уређен и који одговара стандардима 21. века", нагласио је Вулин.

Боривоја је назвао лицем Срба на КиМ, навео да је рођен када и његов син и изразио искрено задовољство што га види да расте, "што је све лепши, виши, паметнији".

"Радујем се томе, али сам веома тужан што истина о његовом прекинутом детињству никако да нам буде позната", рекао је министар.

Фебруара 2013, тада двоипогодишњи Боривоје и његова тада деветогодишња сестра Милица тешко су повређени када је на њихову кућу у насељу Три солитера у Косовској Митровици бачена бомба, а нападачи још нису пронађени, ни кажњени.