Aa

Aa

На граничним прелазима почела дистрибуција брошура „Запошљавање у иностранству” и „Упућивање запослених на привремени рад у иностранство“

На граничним прелазима почела дистрибуција брошура „Запошљавање у иностранству” и „Упућивање запослених на привремени рад у иностранство“

Читај ми

На граничним прелазима почела је дистрибуција брошура „Запошљавање у иностранству” и „Упућивање запослених на привремени рад у иностранство“, које је припремило Министарство за рад у циљу боље информисаности о правима наших грађана који се запошљавају у иностранству.


Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, на граничном прелазу Хоргош 1, рекао је да је 2016. године, преко агенција за посредовање у запошљавању, на рад у иностранству је отишло 5.057 радника али прави број је вероватно и далеко већи. „Наша јавност се мобилише и почне да говори о раду наших радника у иностранству тек када се деси некаква трагедија и када неко страда, када више не можемо да помогнемо. Баш зато желимо и овим путем да апелујемо на јавност али и на све оне који траже посао у иностранству да то раде на законом утврђен начин. На сваком граничном прелазу добићете одговарајућу информацију шта су ваша права и обавезе. Али и много пре тога, преко агенција за посредовањ у запошљавању, којих у Србији има тачно 100 и чији рад контролише Министарство, ви можете безбедно и сигурно да одете да радите у иностранству“, рекао је министар Вулин.
Он је апеловао на грађане да на рад у иностранство не иду преко посредника о којима не знају ништа. „Немојте ићи на рад у иностранство ако нисте потписали уговор на српском језику пре него што сте напустили земљу. Немојте одлазити пре него што се распитате и сазнате која је висина ваше надокнаде, какви су услови рада и ко је послодавац. За све информације обратите се Министарству рада, поделите са нама сваку вашу сумњу, сваки ваш проблем. Ми смо ту да вам помогнемо, немојте да чекамо да се деси трагедија; јер када напустите земљу а не пријавите се нашим органима, ми једноставно не можемо да вам помогнемо. Допустите својој држави да вам помогне док сте на нашој територији, док се још припремате. Министарство рада је ту да вам помогне. На нашем сајту имате све неопходне информације и податке. Јвите се. Ми смо ту због вас“, рекао је Вулин.
У сарадњи са Министарством унутрашњих послова, Комесаријатом за избеглице и миграције и Националном службом за запошљавање, брошуре „Запошљавање у иностранству” и „Упућивање запослених на привремени рад у иностранство“ дистрибуиране су свим филијалама Националне службе за запошљавање, миграционим сервисним центрима, Канцеларији за реадмисију на аеродрому „Никола Тесла” у Београду, као и граничним прелазима Батровци, Шид, Келебија, Хоргош, Прешево, Прохор Пчињски, Ватин, Кладово, Гостун, Јабука, Мехов Крш и Градина.