Aa

Aa

На Дивчибарама стручни скуп о правцима развоја система социјалне заштите

На Дивчибарама стручни скуп о правцима развоја система социјалне заштите

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Владимир Илић, рекао је данас, отварајући на Дивчибарама стручни скуп „Даљи правци развоја система социјалне заштите − положај ЦСР у судским поступцима“, да се систем социјалне заштите у Србији у последњих деценију и по налази у процесу интензивне реформе, а да је почетак реформских процеса обележила и Стратегија развоја социјалне заштите која је дефинисала основне циљеве, задатке и принципе развоја ове области.


Државни секретар је истакао да су неки од приоритетних циљева реформе, дефинисани Стратегијом, обезбеђивање квалитетних услуга у социјалној заштити и развијање мреже услуга у заједници кроз територијално и функционално доступне услуге.
Илић је подсетио да је током једногодишње примене Уредбе о наменским трансферима Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у два наврата вршило расподеле средстава по основу наменских трансфера у укупном износу од 1.101.000.000 динара – у 2016. години 400 милиона динара и 2017. године 701 милион динара, и њима је обухваћено укупно 123 јединице локалне самоуправе.
Владимир Илић је најавио да се очекује и нови Закон о финансијској подршци породицама са децом. „Нацртом овог закона предвиђен је другачији обрачун накнаде зарада и увођење накнада за друге флексибилне облике рада. Држава се по први пут бави и радним ангажовањем корисника новчане социјалне помоћи, било кроз запошљавање, обуке, преквалификације или кроз рад за опште добро“, навео је Илић
Дводневни стручни скуп о правцима развоја система социјалне заштите организује Асоцијација центара за социјални рад Србије и Удружење стручних радника социјалне заштите Србије, у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.