Aa

Aa

Монтажни објекти за помоћ мигрантима у Кањижи

Монтажни објекти за помоћ мигрантима у Кањижи

Читај ми

КАЊИЖА - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Алексанадар Вулин и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор обишли су данас новопостављене монтажне објекте у дворишту полицијске станице у Кањижи кроз које ће, како је речено, дневно пролазити око 80 миграната.

Изнајмљивање објеката на три месеца и њихово опремање обезбедила је америчка химанитарна и развојна агенија CRS, а министар Вулин је рекао да то није никакав прихватни, сабирни или трајни центар, већ простор где ће људи који долазе из реадмисије моћи да бораве док добију одговарајућа документа и спроводе се поступци.

"Просечно скоро сваког дана овде ће проћи око 80 људи - 30 из реадмисије и остали које наша погранична полиција заустави у илегалним преласцима преко границе. Ти људи ће овде бити збринути и биће у добрим условима и према њима ће се понашати по највећим светским стандарде", рекао је Вулин.

Како је навео, на тај начин ће се бар мало помоћи локалној самоуправи и грађанима Кањиже, да све буде лакше и једноставније.

Према његовим речима, свака помоћ мигрантима је помоћ локалном становништву и тиме показујемо да смо најодговорнија и најхуманија држава на њиховом путу.

Вулин је рекао да проблем миграција не може да се реши, али да се нада да ће ЕУ брзо заузети политички став по том питању.

"Надам се да ће ЕУ врло брзо показати политичку вољу да се овај проблем ублажи, ако не може да се реши. Србија неће решити сама овај проблем", рекао је Вулин додајући да се Србија обратила међународној заједници те да ће идућег месеца имати низ састанака по том питању.

Он је додао да се нада да ће Европска комисија обратити више пажње на Србију и западнобалканску руту и све што се дешава по питању миграната, оцењујући да тај проблем неће чекати завршетак годишњих одмора у Бриселу.

Пастор је рекао да је постављање монтажних објеката значајан и конкретан корак.

Он се захвалио донатору на значајној помоћи, додајући да ће људи који се враћају из реадмисије сада имати техничке и хигијенске услове.

Пастор је рекао и да покрајинска власт није добила притужбе грађана да им се уништавају воћњаци и да имају штете.

"Такву пријаву нисмо имали, али знамо да се то дешава и разговараћемо о томе са министром", рекао је Пастор.

Директор CRS Дино Мујановић рекао је да је та хуманитарна агенција за територију читаве Србије у овом моменту предвидела из приватних средстава 45.000 долара.

Како је објаснио, део је отишао на опремање монтажног објекта, који је изнајмљен на три месеца.