Aa

Aa

Модна писта равноправности

Модна писта равноправности

Читај ми

СУБОТИЦА - У предивном амбијенту Балске дворане хотела "Галлериа" одржана је прва Модна писта равноправности, на којој су учествовале особе са инвалидитетом.

Јединствену модну ревију организовало је удружење „Равноправност у свему", уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а моделе за сваки дан и вечерње хаљине носило је 20 девојака и два младића, од којих 12 њих са инвалидитетом.

По речима Ненада Иванишевића, државног секретара у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Влада наше земље ће увек подржавати овакве активности.

- Ово је најбољи пример како се људи са инвалидитетом укључују у друштво, и то је само доказ да је Србија инклузивно друштво, без обзира да ли се ради о људима са инвалидитетом, Ромима или различитим сексуалним оријентацијама – нагласио је Иванишевић. - Да би побољшали положај особа са инвалидитетом пре свега морамо да примењујемо закон о запошљавању особа са инвалидитетом, јер је то излазак из зачараног круга сиромаштва. Оно што морамо прекинути је да користимо израз "особе са посебним потребама" јер сви имамо исте потребе, само што особе са инвалидитетом имају другачији начин испољавања тих потреба, а на нама као друштву је да омогућимо да те потребе испољавају као сви ми.

w9123

Ревију је отворила Тања Мишчевић, шефица преговарачког тима за придруживање Србије ЕУ, истичући значај оваквих манифестација.

- Ово је потпуно новина, а јако важна ствар у нашем животу је толеранција. Један од видова толеранције су начини на које се могу искористити капацитети свакога од нас. Радујем се овој ревији и храбрости младих жена да стану на модну писту и покажу да је све могуће - рекла је Тања Мишчевић. - Имамо озбиљан проблем да схватимо да постоје различитости, али да смо са њима богатији. Особе са инвалидитетом морају добијати овакве инекције снаге како би знали да су и они равноправни у друштву. Ова ревија треба да отвори могућност не само за друге ревије, већ и друге сусрете на којима ће се много више говорити о толеранцији и различитости.

Када је покренула ову акцију, Мирјана Лашчик, председница Удружења “Равноправност у свему" имала је идеју о малој ревији, али је све убрзо прерасло у богат и свечани програм.

- Иза сцене сам чула реченицу "Осећам се величанствено". Вечерас смо у овом саставу урадили много више него што смо планирали - рекла је Мирјана. - Захвални смо свима који су помогли да се девојке осећају прелепо и равноправно. Већ размишљамо о наредној ревији и другим сусретима који ће нас све учинити равноправнима.

Манекени и манекенке су носили колекције суботичког бутика "Блеки" и ексклузивне колекције креатора Стефана Шабића и стилисткиње Татјане Миоковић.

Чланице ХКПД “Матија Губец” из Таванкута представиле су линију етно хаљина у белом шлингу и везу, а у забавном програму учествовали су певачи Душан Свилар и Игор Терзија.

Текст: www.subotica.com