Aa

Aa

Многобројне могућности преласка на циркуларну економију

Многобројне могућности преласка на циркуларну економију

Многобројне могућности преласка на циркуларну економију

Читај ми

Према почетним проценама, прелазак на циркуларан начин економије и коришћење отпадних производа, било оних који настају у самом процесу производње или након коришћења производа, би само у првом маху довело до отварања нових 30.000 радних места, навела је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић на конференцији „Циркуларна економија, запошљавање и дигитализација у светлу Конференције о будућности Европе“.

 

Кисић је на конференцији, коју је организовало Министарство за европске интеграције Републике Србије, истакла да прелазак на циркуларни начин пословања и циркуларну економију отвара додатне, многобројне могућности, од запошљавања, преквалификација, стицања знања, који имају за циљ да више радимо и привређујемо, у здравијим и одрживијим околностима. 

 

Министарка Кисић је рекла и да прелазак на циркуларну економију отвара питање да ли имамо довољно знања и кадрова да примењујемо овакав начин пословања и производње, додајући да итекако постоје механизми и начини едукације и школовања како бисмо се прилагодили оваквом, здравијем и одрживијем начину производње.

 

„Особе које су пре биле препознате као рањиве на тржишту рада имају великих могућности за едукацију, преквалификацију, како би се што пре укључиле у нове начине производње, који су много исплативији и здравији“, указала је Кисић.

 

Проф. др Кисић је подсетила да је почетком фебруара 2022. године усвојен Закон о социјалном предузетништву, којим је први пут нормативно регулисана та област.

 

Како је навела, у питању је специфичан начин пословања који као крајњи циљ има екномску компоненту, а са друге стране има и социјалну компоненту, јер је део зараде усмерен ка запошљавању и едукацији најрањивијих категорија на тржишту рада. 

 

„Сада је омогућен један солидаран, безбедан начин производње и пословања, где имамо све компоненте у ланцу, од економске добити, солидарног, одрживог начина пословања, до тога да су укључене и теже запошљиве категорије, уз подршку и субвенције државе“, навела је Кисић.